ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Dropdown Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Αλβανία: Ισχυρές αναταράξεις προκαλεί στο Δημοκρατικό Κομμα το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής
by allnews EPIRUS - 0


  Ισχυρές αναταράξεις προκαλεί στο Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Αλβανία.
   Στελέχη του κόμματος και βουλευτές αξιώνουν την άμεση παραίτηση του προέδρου του κόμματος Λουλεϊζίμ Μπάσα, θεωρώντας τον ως τον βασικό υπαίτιο της εκλογικής καθίζησης και ήττας του Δ.Κ, το οποίο έλαβε 43 έδρες, 13 δηλαδή λιγότερες από τις εκλογές του 2013.
   Ο διάδοχος του Σαλί Μπερίσα διαμήνυσε, πάντως, πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά μόνο θα δρομολογήσει διαδικασία εκλογής νέου προέδρου με τον ίδιο να θέτει και πάλι υποψηφιότητα. Ωστόσο και σε αυτό το σχέδιο είναι πολλοί εκείνοι στο κόμμα που διαφωνούν και κατά τα φαινόμενα, το Δημοκρατικό Κόμμα εισέρχεται σε φάση εσωστρέφειας.
   Απεναντίας, ευφορία επικρατεί στους σοσιαλιστές του Έντι Ράμα, ο οποίος, μιλώντας σε πανηγυρική συγκέντρωση οπαδού του για τη συντριπτική νίκη που τους τους εξασφαλίζει αυτοδυναμία στο νέο κοινοβούλιο, κράτησε χαμηλούς τόνους. Απέφυγε, πάντως, να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το εάν θα κυβερνήσει με τους 74 βουλευτές του ή θα προσεταιριστεί και άλλα κόμματα.
   Ικανοποίηση επικρατεί και στο τρίτο σε δύναμη κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης, που εξέλεξε 19 βουλευτές, τρεις περισσότερους από το 2013 και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες καθώς δέχθηκε ισχυρότατη πολιτική πίεση από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα.
   Αντιθέτως, σημαντική εκλογική ήττα υπέστη το κόμμα των Τσάμηδων (PDIU), που εξέλεξε μόνο τρεις βουλευτές από τους πέντε που είχε στην προηγούμενη βουλή, ενώ στόχευε στην εκλογή οχτώ αντιπροσώπων. Μεταξύ των εκλεγέντων δεν είναι ο πρόεδρος του κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι.
   Στο νέο κοινοβούλιο θα υπάρχουν και πέντε ελληνικής καταγωγής βουλευτές, που βγήκαν μέσα από τις λίστες των αλβανικών κομμάτων. Ο σχηματισμός κυβέρνησης προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο.
Π.  ΜΠΑΡΚΑΣ
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου