allnews-epirus

ΑΠΟΨΕΙΣ:«Η «πορεία της δικαιοσύνης» στην Τουρκία ανέδειξε τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου σε ηγέτη»


του Μουράτ Γετκίν*
--------------------------
Λίγες ώρες αφού ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου περνούσε τα περιφερειακά σύνορα της Κωνσταντινούπολης, στις 7 Ιουλίου, και ενώ έμεναν ακόμη 40 χιλιόμετρα για να φτάσει στον προορισμό του, ήμουν για φαϊ με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων.

Ένα από τα θέματα που συζητούσαμε ήταν η πορεία του Κιλισντάρογλου για τη δικαιοσύνη, που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου στην Αγκυρα, 450 χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη, την επομένη της καταδίκης του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ενίς Μπερμπέρογλου σε κάθειρξη 25 ετών για την υποτιθέμενη παράδοση ευαίσθητου υλικού σε μια εφημερίδα.

Σχολιάζαμε τα λόγια του Αϊντίν Ντογάν, ιδρυτή του Δημοσιογραφικού Ομίλου Ντογάν, στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων η εφημερίδα Χουριέτ. Ο Ντογάν είχε δηλώσει το πρωί ότι η ειρηνική κατάληξη της πορείας θα αποτελούσε ένδειξη ότι «η δημοκρατία μας ωριμάζει και υπηρετεί τον στόχο της δικαιοσύνης για όλους».

Στο μέσο του γεύματος, μάθαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τον οποίο μετά τη λήξη της πορείας και της συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη δεν πρέπει να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις.

Ο Γιλντιρίμ, όπως και πολλοί ακόμη πολιτικοί, δεν πίστευε ότι η πορεία θα ολοκληρωνόταν ή ότι θα την υποστήριζε πολύς κόσμος. Μια μέρα μάλιστα ρώτησε σαρκαστικά τον Κιλιτσντάρογλου γιατί δεν παίρνει καλύτερα τον σιδηρόδρομο μεγάλης ταχύτητας.

Στη συνέχεια, τόσο ο Γιλντιρίμ όσο και ο πρόεδρος Ερντογάν έφτασαν να παρομοιάσουν την πορεία για τη δικαιοσύνη με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και να πουν ότι οι διαδηλωτές υπηρετούν τους ίδιους στόχους με τους πραξικοπηματίες. Τα λόγια αυτά όμως δεν τρόμαξαν τους χιλιάδες ανθρώπους, και όχι μόνο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που έλαβαν μέρος στην πορεία. Ακόμη κι όταν η αστυνομία ανακάλυψε σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους να επιτεθεί στην πορεία, οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν.

Ο χαρακτηρισμός καθημερινών ανθρώπων ως τρομοκρατών και πραξικοπηματιών, έστω κι αν πολλοί από αυτούς απλώς έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική πορεία χωρίς να φωνάζουν συνθήματα ή να κρατούν πανώ, δεν βρήκε απήχηση ούτε καν στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Προτού αναχωρήσει έτσι για τη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο, ο πρόεδρος Ερντογάν αναγκάστηκε να πει ότι αν η πορεία και η συγκέντρωση της 9ης Ιουλίου γίνουν ειρηνικά, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα επέμβουν.

Και έτσι συνέβη. Η πορεία δικαιοσύνης ολοκληρώθηκε ειρηνικά ύστερα από 25 ημέρες, σπάζοντας το ρεκόρ της «πορείας του αλατιού» του Μαχάτμα Γκάντι, τόσο ως προς τον αριθμό των ημερών όσο και ως προς την απόσταση που διανύθηκε.

Η πορεία ανέδειξε επίσης τον Κιλισντάρογλου από πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε ηγέτη με την αληθινή έννοια της λέξης. Εδειξε επίσης ότι παρά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, και τη χορήγηση όλων των εξουσιών στον πρόεδρο Ερντογάν παρά την αντίθετη άποψη σχεδόν του μισού εκλογικού σώματος, εξακολουθεί να υπάρχει στην Τουρκία μια αντίσταση στο όνομα της πλουραλιστικής δημοκρατίας.

(*) Ο Μουράτ Γετκίν είναι αρθρογράφος της Hurriyet

(Πηγή: http://www.hurriyetdailynews.com)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη