ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Dropdown Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΔΑΣΥΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ...
by allnews EPIRUS - 0Αν κάποιος επισκεφθεί σήμερα το δασύλλιο της πόλης, θα μείνει έκπληκτος απο την κατάσταση που επικρατεί και την πλήρη αδιαφορία για τον καθαρισμό του, τουλάχιστον απο τους όγκους των κομμένων κλαδιών, εξαιρετικά εύφλεκτων, που έχουν εγκαταλειφθεί και κανένας δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για την απομάκρυνσή τους.
 Κι αυτό έπρεπε να είχε γίνει έγκαιρα, για να μη υπήρχε ο άμεσος κίνδυνος για τις θερινές φωτιές, που με ποικίλες αιτίες καταστρέφουν τα δάση μας. Σήμερα, αν έγκαιρα δεν επέμβει Δασαρχείο και αρμόδιες Υπηρεσίες για τον καθαρισμό του δάσους, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι "ο Θεός να βάλει το χέρι Του και να μη εκδηλωθεί φωτιά". 
Σε αντίθετη περίπτωση, πολλοί θα είναι αυτοί που θα κληθούν να λογοδοτήσουν για παράβαση καθήκοντος και πλήρη αδιαφορία


ΠρΙν μήνες κόπηκαν εκατοντάδες πεύκα, με την αιτιολογία ότι ήταν επικίνδυνα. Οι ξυλέμποροι τεμάχισαν και απομάκρυναν την αξιοποιήσιμη ξυλεία των κορμών και άφησαν επι τόπου, όλα τα κλαδιά των δένδρων.


Το All News Epirus τους είχε ρωτήσει τότε και είχε δημοσιεύσει την απάντησή τους, ότι  η απομάκρυνση των κλαδιών «…δεν ήταν δική τους δουλειά». Κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στη συνέχεια. Γεμάτο το δασύλλιο από  κομμένα κλαδιά, που έχουν εγκαταλειφθεί σε σωρούς και διασκορπισμένα εκεί που κόπηκαν. Πολλά είχαν εγκαταλειφθεί πάνω σε μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι πολίτες για τζόκινγκ και οι οποίοι αναγκάστηκαν οι ίδιοι να τα απομακρύνουν. Το Δασαρχείο ή κάποια άλλη αρμόδια Υπηρεσία άφαντοι…


Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το στολίδι των Ιωαννίνων, ο «πνεύμονας πρασίνου», όπως  συνηθίζουν όλοι να αποκαλούν, (… αλλά ίχνος ενέργειας για την προστασία του), είναι απαράδεκτη με εμφανή παντού την σφραγίδα της εγκατάλειψης.


Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται οι συσκέψεις των αρμόδιων Υπηρεσιών, για την πυροπροστασία των δασών το καλοκαίρι, όταν οι ίδιες αυτές Υπηρεσίες, δεν κάνουν μια επίσκεψη στο δασύλλιο, που έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί στην πρώτη ευκαιρία.

Και το πλέον ειρωνικό δείγμα της ελληνικής νοοτροπίας του Δημοσίου, είναι ότι με ανακοινώσεις καλούν τους πολίτες να καθαρίσουν από ξερά χόρτα, θάμνους κ.λ.π. τα οικόπεδά τους, ώστε να μη είναι εστίες θερινών πυρκαγιών, όταν τα δάση, -ακόμη κι αυτό της πόλης-, μένουν  γεμάτα από τα πλέον εύφλεκτα υλικά, που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές στο πράσινο που απέμεινε.

Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας
σε εθνικούς δρυμούς, δάση κλπ. της Π.Ε. Ιωαννίνων

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τίθεται σε ισχύ το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων ως και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.
Η απόφαση ισχύει μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου ήτοι την 31-10-2017 και στο διάστημα  από ώρα 21.00  έως 06.00 στις παρακάτω δασικές και αγροτικές οδούς και περιοχές του Νομού λόγω του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς της Π.Ε. Ιωαννίνων

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.
1.       Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Τ.Κ. Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.
2.      Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.
3.      Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Τ.Κ. Αβγού και
σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.
4.      Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο του Δ.Κ Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια του Δ.Κ. Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.
5.      Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.
6.      Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.
7.      Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.
  
  Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.
     Στις οδούς και περιοχές.
1.       Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη  προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.
1. Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου                      Ζαγορίου.
2.  Σε όλες τις Δασικές οδούς και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους Τ. Κ.  Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Εξαιρέσεις:

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων ως και τα οχήματα παροχής βοήθειας  όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία και των εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων  Πολιτικής Προστασίας  μετά από εντολή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών όταν και όπου χρειαστούν.

Υπηρεσίες ελέγχουΑρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή της απόφασης είναι οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, οι Δασικές και οι   Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Δήμων των περιοχών.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου