allnews-epirus

Νέο ναυάγιο στο Κυπριακό

Η πολυήμερη διάσκεψη του Κραν Μοντανά έληξε στις 3 τα ξημερώματα με παταγώδη αποτυχία. Η Τουρκία αρνήθηκε την εγκατάλειψη των εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα και την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης του στρατού.

Internationale Konferenz zur Wiedervereinigung Zyperns (picture alliance/dpa/J-C. Bott)
Το Κυπριακό ναυάγησε τελικά στις ελβετικές Άλπεις. Η πολυήμερη διάσκεψη του Κραν Μοντανά έληξε στις 3 τα ξημερώματα με παταγώδη αποτυχία, καθώς η Τουρκία αρνήθηκε μέχρι τέλους την εγκατάλειψη των εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα και την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης του στρατού.
Εμφανώς κουρασμένος και απογοητευμένος, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι μόνο το τέλος της διάσκεψης αλλά και της διαδικασίας επίλυσης που εξελισσόταν τα τελευταία τρία χρόνια.
«Λυπάμαι να σας ενημερώσω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και προσπάθεια όλων των αντιπροσωπειών και των διαφόρων μερών, η Διάσκεψη για την Κύπρο ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει δυνατό να φθάσουμε σε συμφωνία», ήταν τα λόγια του Αντόνιο Γκουτέρες τα ξημερώματα. Ο ίδιος ευχήθηκε, με σαφές πολιτικό μήνυμα, «ό,τι καλύτερο στους Κύπριους στον νότο και στον βορρά». Παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε συγκεκριμένα, ο κ. Γκουτέρες απέφυγε να κατονομάσει την Τουρκία ως την υπεύθυνη για το ναυάγιο, λέγοντας ότι υπήρχε μια σειρά θεμάτων στα οποία υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των πλευρών. Αν και ο ΓΓ δεν θέλησε να κλείσει οριστικά τη διαδικασία, λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθούν πάντα τα μέρη, εντούτοις ήταν προφανές ότι ουσιαστικά σήκωσε τα χέρια ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
Αθήνα - Λευκωσία:Δεν είναι το τέλος των προσπαθειών επίλυσης
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τα ξημερώματα το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τα ξημερώματα το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Ιδιαίτερα κυνικός υπήρξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί πλέον να βρεθεί μέσα στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια του δείπνου ο κ. Τσαβούσογλου απέρριψε κατηγορηματικά την πλήρη αποχώρηση του στρατού και την κατάργηση των εγγυήσεων, λέγοντας μάλιστα προκλητικά ότι το θέμα μπορεί να τύχει αναθεώρησης σε 15 χρόνια «αν είστε -κατά την έκφρασή του- καλά παιδιά».
Λευκωσία και Αθήνα ξεκαθάρισαν ότι οι όροι της Τουρκίας δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί καθώς κινούνταν εκτός των πλαισίων που ο ίδιος ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έθεσε. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς σημείωσαν πάντως ότι το αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά δεν είναι το τέλος του δρόμου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Γιώργος Κασκάνης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη