allnews-epirus

ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ...



Σε ένα εξαιρετικά σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης εσωτερικού και κυρίως εξωτερικού τουρισμού αναπτύχθηκε, και θα εξελιχθεί πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον η περιοχή των Ιωαννίνων, κάτι που ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων τουριστικών ομίλων του εξωτερικού, που σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις, κυρίως στη δημιουργία νέων μεγάλων τουριστικών μονάδων στην πλειοψηφία τους πολυτελών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ορεινές περιοχές δηλ. Ζαγόρι, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Κόνιτσα που ήδη προσελκύουν μεγάλους αριθμούς τουριστών και απο το εξωτερικό.
Τα Γιάννινα θεωρούνται σημαντικό κέντρο για ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού (όπου ήδη σημειώνει συνεχή εντυπωσιακή ανάπτυξη), τον χειμερινό και θερινό τουρισμό, στον τουρισμό των ορεινών σπόρ, σε ορεινές μονάδες προετοιμασίας αθλητικών ομάδων όλων των σπόρ με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, το γαμήλιο τουρισμό κ.λ.π.

Στην Ελλάδα απο τους μεγάλους ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες, ο «Όμιλος Μήτση» ξεκινά σύντομα την ανέγερση ενός νέου μεγάλου ξενοδοχείου 5* στην παραλίμνια περιοχή σε κοντινή απόσταση απο το Du Lac,  που θα είναι υπερπολυτελές, με προοπτική κάλυψης μεγάλων συνεδρίων, αλλά και προσέλκυση τουριστών όλο το χρόνο.



 Ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο του ξεκινάει την λειτουργία του στην περιοχή της «Λιμνοπούλας» κοντά στο ΚΕΚΩΠ.  Αλλα 4 ξενοδοχεία σχεδιάζονται να ξεκινήσουν την κατασκευή τους μέσα στο 2018...

Απο το εξωτερικό, 2 διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι, σχεδιάζουν επίσης την κατασκευή δύο πολύ μεγάλων μονάδων, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στην περιοχή Μιτσικελίου, όπου ο ένας φαίνεται να εξασφάλισε μεγάλη οικοπεδική έκταση. Οσυγκεκριμένος ποντάρει κυρίως στον χειμερινό τουρισμό, με εκατοντάδες κλίνες, με καζίνο, ελικοδρόμιο.  αίθουσες διασκέδασης,  μεγάλες στεγασμένες θερμαινόμενες πισίνες, spa κ.λ.π με πελάτες στον διεθνή  επιχειρηματικό κυρίως κόσμο που επιθυμούν ξεκούραση και διασκέδαση. Ο όμιλος έχει άλλα 4 ξενοδοχεία του ίδιου στύλ στο εξωτερικό  και διεθνή πελατεία.

Η σημερινή ξενοδοχειακή δυναμικότητα των Ιωαννίνων 

Τα Γιάννινα, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σαν περιοχή με την μεγαλύτερη ξενοδοχειακή δυναμικότητα, πλην των παραθαλάσσιων και των νησιωτικών. Και μάλιστα έχοντας ξενοδοχειακές μονάδες των 5* τόσο στην πόλη, όσο στα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο. Αυτό αποδεικνύει οτι τους περισσότερους μήνες του χρόνου, συγκεντρώνει  και ακριβό ποιοτικό τουρισμό .
Η σημερινή δυναμικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων μικρών, μεγάλων και ξενώνων  ανά περιοχή είναι (δεν συμπεριλαμβάνονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια):
-ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 3.725 κλίνες.
-ΖΑΓΟΡΙ: 1.821 κλίνες.
-ΜΕΤΣΟΒΟ: 885 κλίνες,
-ΚΟΝΙΤΣΑ: 510 κλίνες.
-ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: 341 κλίνες.
Συνολικά:7.282 κλίνες.

Το σταυροδρόμι των αυτοκινητόδρομων και το αεροδρόμιο

Οι δύο αυτοκινητόδρομοι (Ιόνια και Εγνατία Οδός), που δημιούργησαν το μοναδικό στην Ελλάδα σταυροδρόμι, έχουν εκτινάξει το ενδιαφέρον επισκεπτών των Ιωαννίνων απο όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην περιοχή το αποδεικνύουν αυτό. 

Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί στα Γιάννινα (πόλη και ορεινές περιοχές) οι επισκέπτες, εκτός απο την πόλη, έχουν γρήγορη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, γειτονικά ορεινά χωριά, σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, λίμνες, ποτάμια, να ασχοληθούν με διάφορα σπόρ, να γευτούν την ντόπια κουζίνα, να...να...να...
Ταυτόχρονα τους θερινούς μήνες με ένα οδικό ταξίδι 40 λεπτών να φθάσουν στα παράλια της Ηπείρου, συνδυάζοντας χειμερινό και θερινό τουρισμό... Το τελευταίο είναι που τους θερινούς μήνες προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον κυρίως των ξένων. 

Τα 5νθήμερα και 7ημερα πακέτα που διαθέτουν και συνεχίζουν να εμπλουτίζουν οι ξένοι τουρ οπερέϊτορς, περιλαμβάνουν τα πάντα ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών τους και ήδη το ενδιαφέρον είναι εντυπωσιακό. 

Σε εξέλιξη και στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται νέα πακέτα για τον γαμήλιο τουρισμό, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.


Ο συνεδριακός τουρισμός με βάση τα τρία μεγάλα ξενοδοχεία των 5* της πόλης, έχει στην κυριολεξία εκτιναχθεί και αρκετά δεν μπορούν να φιλοξενηθούν κάποιους μήνες που η ζήτηση είναι υψηλή. Με τα νέα ξενοδχεία που θα ανεγερθούν και κυρίως με το νέο του Ομίλου Μήτση στην παραλίμνια περιοχή, ο συνεδριακός τουρισμός θα έχει σίγουρη μεγαλύτερη αύξηση. Φυσικά τα μεγάλα συνέδρια, κυρίως ιατρικά, προσφέρουν πληρότητες και στα άλλα ξενοδοχεία της περιοχής.
Ο εκσυγχρονισμός του Διεθνούς αεροδρομίου Ιωαννίνων, αν και προχωρεί με ρυθμούς παλιού αραμπά στις κτιριακές του εγκαταστάσεις, με την δημιουργία πάρκου καυσίμων, γνωρίζει μια ανάπτυξη στις πτήσεις των τσάρτερ κυρίως, που αναμένεται στο άμεσο μέλλον να είναι μεγαλύτερη. Σημαντική η κίνηση της Tus Air για τακτικά δρομολόγια προς και απο Κύπρο και σύντομα και άλλους προορισμούς  του εξωτερικού. 

Ευοίωνες λοιπόν οι προοπτικές του Γιαννιώτικου τουρισμού και θα πρέπει να επισημανθεί οτι όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία με κάποιο "μαγικό ραβδάκι". Συνετέλεσαν σημαντικά σε αυτό οι ντόπιοι τουριστικοί παράγοντες που έχοντας το μεράκι ταυτόχρονα με την επένδυση που έκαναν για τις επιχειρήσεις τους, επένδυσαν και στις σωστές κινήσεις της διαφήμισης του τόπου, είτε μενονωμένα, ή μέσω της Ένωσης Ξενοδόχων, έχοντας σε αρκετές περιπτώσεις και την συμπαράσταση των Δήμων και της Περιφέρειας. Προς αυτή την κατεύθυνση φυσικά συνεχίζουν με ιδιαίτερο ζήλο...
Με το σκεπτικό οτι στην Ελλάδα ο Τουρισμός είναι η βαριά της "βιομηχανία", τα Γιάννινα δικαιούνται ένα σημαντικό μερίδιο απο αυτό και μέχρι τώρα το διεκδικούν με αξιώσεις...
Γ.Κ

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη