ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Dropdown Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Η Αριστερά θέλει τα γερμανικά σύνορα ανοιχτά στους πρόσφυγες
by allnews EPIRUS - 0

Με μεγάλη πλειοψηφία τα μέλη της Αριστεράς ενέκριναν, στο κομματικό συνέδριο στη Λειψία, την εισήγηση της κομματικής ηγεσίας υπέρ των ανοιχτών γερμανικών συνόρων στους πρόσφυγες. Πλήγμα για την Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
     Κάθε άλλο παρά αρμονικά διεξάγεται στη Λειψία το συνέδριο του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά». Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαμάχη δύο γυναικών: της συμπροέδρου του κόμματος Κάτγια Κίπινγκ και της επικεφαλής της Κ.Ο. Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Σε αντίθεση με την πρόεδρο του κόμματος η Ζάρα Βάγκενκνεχτ τάσσεται κατά μιας πολιτικής των ανοιχτών συνόρων: «Το να προσποιούμαστε ότι είναι ρεαλιστική η θέση ‘όποιος θέλει, ας έρθει‘, είναι εντελώς παράλογο». Δεν είναι όμως λίγοι μέσα από την γερμανική Αριστερά που προσάπτουν στην προβεβλημένη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης Ζάρα Βάγκενκνεχτ ότι με τη θέση της προσβλέπει σε ψήφους του δεξιού και ακροδεξιού πολιτικού χώρου.
Οι διαφωνίες στους κόλπους της Αριστεράς, και με αφορμή το προσφυγικό, σχετίζεται άμεσα με την υποχώρηση των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θυμίζουμε ότι τρίτη δύναμη στο γερμανικό κοινοβούλιο αναδείχθηκε η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία, στερώντας την Αριστερά από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια η Αριστερά έχει λιγότερο χρόνο ομιλίας στη βουλή και πιο περιορισμένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό όμως που έπληξε περισσότερο την γερμανική Αριστερά είναι ότι πολλοί πρώην ψηφοφόροι της έχουν στραφεί πλέον στην Εναλλακτική για τη Γερμανία και την σκληρή στάση της έναντι των προσφύγων και του Ισλάμ.
Επανεκλογή Κίπινγκ-Ρίξινγκερ στην προεδρία
«Το να προσποιούμαστε ότι είναι ρεαλιστική η θέση ‘όποιος θέλει, ας έρθει‘, είναι εντελώς παράλογο», δηλώνει η Ζ. Βάγκενκνεχτ.
«Το να προσποιούμαστε ότι είναι ρεαλιστική η θέση ‘όποιος θέλει, ας έρθει‘, είναι εντελώς παράλογο», δηλώνει η Ζ. Βάγκενκνεχτ.
Η συμπρόεδρος του κόμματος Κάτγια Κίπινγκ, η οποία επανεξελέγει το Σάββατο στο τιμόνι του κόμματος από κοινού με τον Μπέρντ Ρίξιγκνερ θεωρεί ότι τις συζητήσεις θα μονοπωλήσει το προσφυγικό: Τους τελευταίους μήνες έχουν ειπωθεί πολλά για το προσφυγικό και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Αριστερά στο ζήτημα. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο γίνεται το συνέδριο. Για να απαντήσει στο ποια πορεία θα ακολουθήσουμε».
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών για το προεδρείο και τους προέδρους του κόμματος η αρχηγός της Κ.Ο. Ζάρα Βάγκενκνεχτ δρομολογεί εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός αριστερού κινήματος με τη συμμετοχή και γνωστών καλλιτεχνών και επιστημόνων που δεν ανήκουν οπωσδήποτε στον αριστερό πολιτικό χώρο. Σχεδιάζει να παρουσιάσει το κίνημα τον Σεπτέμβριο. Στο πλευρό της ο σύζυγός της Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και υπ. Οικονομικών της κυβέρνησης Σρέντερ.
Ανήσυχος για τις διαφωνίες στους κόλπους της γερμανικής, αλλά και τις ευρωπαϊκής αριστεράς ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019 εμφανίζεται το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι. Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους Αριστερούς σε ολόκληρη την Ευρώπη απευθύνει έκκληση για ενότητα κι ας γνωρίζει καλά ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι από δύσκολη ως ακατόρθωτη: «Απευθύνω έκκληση σε όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να ενωθούν για να νικήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό».
Μαρσέλ Φίρστεναου, Λειψία / dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου