allnews-epirus

Φώτης Ραπακούσης: Μοναδικό διεθνώς έκθεμα το τσιμπούκι του Αλή Πασά στο Μουσείο Α.Π.Ε.Π στο Νησί


Υπάρχει ένα έκθεμα στο μουσείο Α.Π.Ε.Π στο Νησί Ιωαννίνων, που πραγματικά είναι ΜΟΝΑΔΙΚΌ!!  Παρόμοιο δεν υπάρχει σε κανένα μουσείο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Είναι το περίφημο τσιμπούκι του Αλή Πασά, 1,64 μ. μήκος.

Τα υπόλοιπα απο τον μοναδικό Φώτη Ραπακούση κι απο ανάρτηση του στο F.B.
Ιδού πώς το περιγράφει...

-" Είναι από ξύλο άγριας τρυανταφυλλιάς, έχει για διακόσμηση στο κέντρο και στο επάνω μέρος, 2 μεγάλα κόκκινα κεχριμπάρια, ασημένιο επιστόμιο, η απόληξη του (εκεί που μπαίνει ο καπνός) είναι από Γιούσιουρι, (απολιθωμένη ρίζα από φύκι θαλάσσης), και είναι διακοσμημένη με αχάτες , ρουμπίνια, τουρκουάζ, υαλόμαζες, διαμάντια κ.τ.λ. και στο σύνολο του είναι σκαλισμένο με φυτικό και ζωικό κόσμο. 


Είναι αλήθεια ότι στο οθωμανικό παρελθόν υπήρχαν πολλά, κάπνιζαν με τέτοια και οι Οθωμανοί αλά και η Έλληνες, και γενικά σε όλα τα Βαλκάνια όπως και στην Τουρκία, αλά λόγω του φθαρτού υλικού δεν έχουν σωθεί, η υγρασία αλλά και το ενεργό σαράκι τα έχουν καταστρέψει, αυτού του είδους τα τσιμπούκια.

Τα γνωρίζουμε επίσης από τα χαρακτικά, από της λιθογραφίες, τους πίνακες, αλά και από διάφορες περιγραφές. οφείλω να ομολογήσω ότι με δική μου ευθύνη δεν το είχα σωστά εκτεθειμένο, το είχα βάλει σε μια γωνία, και από πολλούς επισκέπτες περνούσε απαρατήρητο.  Η φαντασία όμως και η αγάπη των υπαλλήλων του μουσείου, που αντιλήφθηκαν αυτό το γεγονός, αλλά και την αξία του αντικειμένου, πήραν την πρωτοβουλία και μετέφεραν κάποιες προθήκες, άνοιξαν τον χώρο, και να το θαύμα!!!

Το τσιμπούκι στο κέντρο του δωματίου να δεσπόζει, και τα μάτια όλων τον επισκεπτών να πέφτουν κυριολεκτικά πάνω στο αντικείμενο, και να το περιεργάζονται γύρω γύρω, να το βλέπουν από όλες της πλευρές του.

 Περήφανος νιώθω για τους συνεργάτες μου που την αγάπη και το ενδιαφέρων τους για το μουσείο το δείχνουν καθημερινά. Την ευθύνη και την επιμέλεια για το όλο εγχείρημα το είχαν αναλάβει η Ξένια Στασινού και ο Ξενοφών Βάζας. Τους ευχαριστώ. Φώτης Ραπακούσης".
Εμείς τι επιπλέον να προσθέσουμε?














Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη