allnews-epirus

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: "Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας για τον Ε65..."


Οριστικά στο Κηπουργειό Γρεβενών ο Ε65

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του βορείου τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65).
Επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι ανησυχίες μας. Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα, από τον Οκτώβριο του 2016, για τον κίνδυνο να επιλεγεί η «λάθος»  χάραξη του Ε65 στο βόρειο τμήμα «Καλαμπάκα – Εγνατία» και με πρωτοβουλία μας συζητήθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η λύση να πάει ο Ε65 στο Κηπουργειό Γρεβενών κι όχι στην Παναγιά Τρικάλων, όπως αρχικά σχεδιάστηκε, δεν εξυπηρετεί ισότιμα τις τρεις γειτνιάζουσες Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, αδικεί την Ήπειρο καθώς επίσης και τα χωριά μεταξύ Καλαμπάκας – Παναγίας.
            Χαρακτηριστικά λέγαμε τότε: «η απόφαση θα επηρεάσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου… Η επικοινωνία, ο τουρισμός και η κίνηση των αγαθών διαπεριφερειακά είναι ζητούμενο και έχουμε (είχαμε) την ευκαιρία να διεκδικήσουμε την βέλτιστη λύση. Το τρένο Καλαμπάκα – Γιάννενα – Ηγουμενίτσα αργεί, το φυσικό αέριο ξεχάστηκε, αλλά να συνδεθούμε με τον Ε65 δια μέσω «Καρπερού» είναι άδικη μοίρα για τον τόπο και θα μας αναθεματίζουν οι επόμενες γενιές». Και προσθέταμε: «Αλλά τι να περιμένεις από μια περιφέρεια που δεν το πάλεψε και από μια ΠΕΔ που δεν ασχολήθηκε καν με το θέμα. Ήταν επόμενο να μην επηρεάσουμε τις εξελίξεις».
Το εντυπωσιακό είναι πως στερηθήκαμε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να εκφράσουμε γνώμη για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν μας συμπεριέλαβαν στους φορείς γνωμοδότησης περιβαλλοντικών όρων του έργου!
Εμείς «εμπιστευτήκαμε» τον παραχωρησιούχο! Να γίνει κι ας πάει μακρύτερα έλεγε ο Περιφερειάρχης μας. Ο Αγοραστός δεν ασχολήθηκε και το μπράβο πηγαίνει στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.
Το μόνο που μένει για τους Ηπειρώτες και ενδιαφέρει κύρια τα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία είναι να συμμαχήσουμε με τους γειτονικές Κοινότητες των Θεσσαλών (Παναγιά, Κορυδαλλός, Τρυγόνα κ.α.), που αποκλείονται με την τελική χάραξη, να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του τμήματος  Μουργκάνι – Παναγιά – Εγνατία (Ε.Ο. Ιωάννινα – Τρίκαλα), ως συνέχεια του δρόμου Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Λάρισα, με τα ίδια χαρακτηριστικά. Θέλουμε; Μπορούμε; Θα δείξει!
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη