Η ανακοίνωση των βάσεων έθεσε τέρμα στην αγωνία των υποψηφίων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ η γενική πτώση που παρουσίασαν φέτος όλες οι Σχολές μεταβάλλει σημαντικά τα συγκριτικά στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους τον Ιούνιο οι μαθητές.
«Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να κλάψουν, όσοι πρέπει να κλάψουν και να γελάσουν, όσοι πρέπει, όχι τον Ιούνιο που έβγαιναν οι βαθμοί» τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός σύμβουλος Στράτος Στρατηγάκης, εκτιμώντας πως «με τόσο μεγάλη πτώση των βάσεων σήμερα, θα επικρατεί γενικά χαρά και θα βλέπουμε περισσότερα χαμογελαστά πρόσωπα».
Ο κ. Στρατηγάκης χαρακτηρίζει τη μείωση των βάσεων ως «τη χαμηλότερη τις δεκαετίας», διότι όπως υποστηρίζει «φέτος, τέθηκαν τα δυσκολότερα θέματα της δεκαετίας και οι υποψήφιοι είχαν τις χειρότερες επιδώσεις». Σημειώνει ότι η πτώση κυμαίνεται, ανάλογα με τις Σχολές, από ένα μόριο μέχρι 3.189 μόρια.
Επισημαίνει ότι υπάρχει και άνοδος από 700 μέχρι 2.000 μόρια στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, που είχαν βάση γύρω στα 6.500 μέχρι 7.000 μόρια. Εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων κατά 7.000, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των υποψηφίων κατά 4.000. «Η διαφορά λοιπόν των 3.000 λιγότερων θέσεων ανέβασε τις πολύ χαμηλόβαθμες σχολές, κατά τα άλλα στις υψηλόβαθμες σχολές υπάρχει παντού πτώση».
Αναλυτικότερα :
- Στο 1ο πεδίο, οι Νομικές έχουν πτώση γύρω στα 300 μόρια. Οι Φιλολογίες εμφανίζουν μια περίεργη συμπεριφορά, π.χ. της Θεσσαλονίκης έχει 370 μόρια πτώση, της Αθήνας 467 μόρια, αλλά του Ρεθύμνου έχει άνοδο 230 μόρια. Πιθανόν, επισημαίνει ο κ. Στρατηγάκης, η εντοπιότητα να έχει κάποιο ρόλο σε αυτές τις περίεργες αυξομειώσεις, «αφού αυτός ο παράγοντας ήταν περισσότερο καθοριστικός από κάθε άλλη χρονιά και η πάγια ερώτηση γονιών και υποψηφίων ήταν "θα δηλώσεις Σχολή ή πόλη;"». Πτώση έχουμε και στα τμήματα Ψυχολογίας, ενώ τα Παιδαγωγικά «γκρεμίζονται» με 1.000 μέχρι 1.500 μόρια πτώση, διότι σταμάτησαν οι διορισμοί και οι υποψήφιοι τους έστρεψαν την πλάτη, υπογραμμίζει ο κ. Στρατηγάκης.
- Στο 2ο πεδίο, στα Τμήματα των Μαθηματικών αυξάνεται η διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σάμου που είναι το πιο μακρινό. Στην Αθήνα, είχαμε πτώση 600 μόρια, στη Σάμο 1.200. Εδώ, το άνοιγμα της ψαλίδας οφείλεται στο ότι τα παιδιά φοβήθηκαν να δηλώσουν και να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Η εικόνα είναι πτωτική σε όλες τις Σχολές του πεδίου, με πολύ μεγάλη διαφορά, από 400 μέχρι 1.200 μόρια.
- Στο 3ο πεδίο έχουμε πολύ σημαντική πτώση στις Ιατρικές Σχολές. Στα Ιωάννινα έχουμε 450 μόρια πτώση, η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης έκλεισε στα 18.090 μόρια, με πτώση 414 μόρια και στην Αθήνα, η βάση έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια, στα 18.916.
- Στο 4ο πεδίο, στους Πολιτικούς Μηχανικούς έχουμε μεγάλη πτώση. Στην Ξάνθη, 1.800 μέχρι 1.900 μόρια, 1.600 στην Πάτρα, στην Αθήνα 100, διότι λόγω της κρίσης οι Πολιτικοί Μηχανικοί δεν είναι πια ελκυστικοί για τα παιδιά.
Στο 5ο πεδίο, στις Οικονομικές Σχολές και εδώ έχουμε πολύ μεγάλη πτώση της τάξης των 1.700 μορίων στο Οικονομικό του Πειραιά και 1.400 στο Οικονομικό της Αθήνας. Και εδώ, όμως, έχουμε μικρή άνοδο στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, π.χ. στο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Καβάλας είχαμε άνοδο 350 μόρια και στην κατεύθυνση Τουριστικών Επιχειρήσεων Πειραιά είχαμε άνοδο 670 μόρια.
- Στις στρατιωτικές σχολές συμβαίνει να έχουμε πτώση στις σχολές των Αξιωματικών και μικρή άνοδο στις σχόλες των Υπαξ/κών (εδώ είχαμε μείωση 30% του αριθμού των εισακτέων). Εκεί που σημειώνεται κατακρήμνιση των βάσεων είναι στις Σχολές της Αστυνομίας, όπου έχουμε πτώση 1.700 μόρια στις Σχολές Αστυφυλάκων και 1.500 στη Σχολή των Αξ/κών. Αυτό, για την Σχολή των Αξ/κών, υπογραμμίζει ο κ. Στρατηγάκης, « είναι πρωτοφανές και οφείλεται στο ότι όσα παιδιά περάσουν φέτος θα φοιτήσουν σε δύο χρόνια, κάτι που προφανώς δημιουργεί μια ανασφάλεια για την προσεχή διετία και δεν προτίμησαν την Σχολή».