ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ (Egnatia Post)
«Σιγά μη φοβηθώ». Τα παιδιά που κρατούν το πανώ είναι παιδιά του πολύχρωμου, πολυεθνικού Βερολίνου, και διαδηλώνουν μαζί με τους γονείς τους, με τους φίλους των γονιών τους, με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Βερολίνου, και με άλλους Βερολινέζους αντιφασίστες, ενάντια στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.
Επί δυόμισι ώρες, ακριβώς απέναντι από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην καρδιά του Βερολίνου, εκεί που σημάδια του ναζισμού διατηρούνται ανεξίτηλα, ώστε κανείς να μην μπορεί να ξεχάσει τις θηριωδίες του Τρίτου Ράιχ, οι διοργανωτές της αντιναζιστικής συγκέντρωσης απέτισαν φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα, έπαιξαν τη μουσική του, κυρίως όμως μίλησαν για τους δολοφόνους του, για «τη νεοναζιστική συμμορία με το κάλπικο όνομα Χρυσή Αυγή».
Μίλησαν στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα ελληνικά. Για να καταλαβαίνουν οι ντόπιοι, για να καταλαβαίνουν οι ορδές των τουριστών που περνούσαν από το σημείο και κοντοστέκονταν, για να καταλαβαίνουν και οι καινούργοι μετανάστες Έλληνες που ελπίζουν να βρουν μια δουλειά στη γερμανική πρωτεύουσα.
«Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο σύμβολο του ναζιστικού εφιάλτη, που ενταφιάστηκε σ' αυτή την πόλη για πάντα, για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν θα αφήσουμε αυτόν τον εφιάλτη να ξαναγγενηθεί στην πατρίδα μας», είπαν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στην Egnatiapost.
Στην προεκλογική Γερμανία, η «πολιτική δολοφονία που συγκλονίζει την Ελλάδα» - όπως έγραφε η εφημερίδα Sueddeutsche - πέρασε σχετικά στα ψιλά στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι δυό μέρες νωρίτερα, ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιεργκ Άσμουσεν, μετά τη συνάντησή του στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αντί να τηρήσει το άγραφο πρωτόκολλο της ΕΚΤ και να μην κάνει δηλώσεις, έσπευσε να στηθεί μπροστά στα μικρόφωνα για να καταδικάσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλα και για να πει ότι οι άνθρωποι της ΕΚΤ «δεν είναι τυφλοί», ότι αντιλαμβάνονται πόσο «δύσκολη» είναι η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, πόσο «απαράδεκτα υψηλή» είναι η ανεργία, πόσο απελπισμένοι είναι οι νέοι.
Πηγη: Egnatia Post