Τα πρώτα δειλά αλλά ελπιδοφόρα βήματα για την ίδρυση ομογενειακού βακουφικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, κάνει η διοίκηση του ιδρύματος (βακουφιού) του «Κεντρικού Παρθεναγωγείου» της Πόλης.
Την περασμένη Δευτέρα, η εφοροεπιτροπή του ιδρύματος του «Κεντρικού Παρθεναγωγείου» παρουσίασε, σε εκδήλωση, τους στόχους της περί πανεπιστημίου. Είχαν προηγηθεί επαφές με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς και τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και έχει ήδη κατατεθεί αίτηση στην τελευταία για την αναγκαία έγκριση, ώστε να ακολουθήσει η αίτηση της εφοροεπιτροπής προς το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο και θα εγκρίνει ή όχι την ίδρυση του Πανεπιστημίου.
Χθες, η διοίκηση του «Κεντρικού» συναντήθηκε με τον νομάρχη της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, ο οποίος δεσμεύτηκε να αναλάβει η νομαρχία το έργο επισκευής του κτιρίου του «Κεντρικού Παρθεναγωγείου».
Το Κεντρικό ιδρύθηκε ως γυμνάσιο- λύκειο παρθεναγωγείο, το 1844. Το 1999 έπαψε να παρέχει εκπαίδευση, λόγω έλλειψης μαθητριών. Επισήμως όμως παραμένει ανοιχτό. Η φθορά στο κτίριο είναι μεγάλη και απαιτείται επισκευή.
Κατά την εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας, η πρόεδρος της εφοροεπιτροπής Έρση Κάλφογλου ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο θα περιλαμβάνει σχολές όπως Ιατρική, Επιστήμες Υγείας, Νομική, Αρχιτεκτονική και Φιλοσοφική (Ελληνική Φιλολογία και Ψυχολογία), ενώ θα συσταθεί και ινστιτούτο ερευνών. Οι γλώσσες διδασκαλίας θα είναι η Ελληνική, η Αγγλική και η Τουρκική. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και δήλωσε την υποστήριξή του προς την πρωτοβουλία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Το προς επίλυση πρόβλημα της διοίκησης του «Κεντρικού», εκτός από τις σχετικές άδειες, είναι η εξεύρεση πόρων για την ίδρυση και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Από τη στιγμή που το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας εγκρίνει την ίδρυση, θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν εντός τριών ετών, αν όχι όλες, τουλάχιστον ορισμένες σχολές.