allnews-epirus

ΑΡΘΡΟ Γ. ΚΥΡΟΥΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Χ. ΣΜΙΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΟΥΣΗ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είναι πλέον αποδεκτό απο όλους. Οι παλιοί πολιτικοί ήξεραν να κυβερνούν και έδιναν λύσεις πριν τα προβλήματα τους καταποντίσουν. Σήμερα οι λαϊκιστές πολιτικοί κυβερνούν, ελέγχονται απο τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς Οίκους και τις μεγαλοτράπεζες (αν δεν τους προωθούν αυτοί για να είναι υποχείριά τους) και η διεθνής τοκογλυφία κρατών έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Γιατί, -πέστε μου-, ποιός γνώριζε την Μέρκελ που ήλθε απο την πρώην Ανατολική Γερμανία και σε λίγα χρόνια έγινε καγκελάριος? Ποιός την ανέδειξε, ποιός την προώθησε, ποιός την ελέγχει σήμερα, ποιός την καθοδηγεί σήμερα? Δεν είχε η Γερμανία ικανούς πολιτικούς και περίμενε να έλθει η Μέρκελ απο την πρώην Ανατολική Γερμανία? Κάτι παρόμοιο γίνεται σήμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με ελαχιστότατες εξαιρέσεις. 
Θέλετε να δούμε την κατάσταση στην Ελλάδα? Αν ζούσαν σήμερα και κυβερνούσαν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα άφηναν να φθάσει η Ελλάδα στο σημερινό της χάλι. Ακόμη και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ήταν ο τελευταίος πολιτικός της παλιάς "φουρνιάς", φρόντισαν να τον ανατρέψουν, κι αυτός που το ανέλαβε τότε, σήμερα είναι πρωθυπουργός. Γιατί, ποιά σοβαρή κυβέρνηση, θα είχε για υπουργούς τους σημερινούς? Ούτε για κλητήρες δεν θα τους χρησιμοποιούσε ένας παλιός πολιτικός.
Εκεί φθάσαμε λοιπόν και αν γίνονταν σήμερα εκλογές, ο Έλληνας ψηφοφόρος, δεν θα γνώριζε, ποιόν να στηρίξει με την ψήφο του, πλήρως αηδιασμένος και απογοητευμένος απο όσα προηγήθηκαν και συνεχίζονται. Ποιός παλιός πολιτικός θα ανέχονταν να κουμαντάρει την χώρα μια "τρόϊκα"? Ποιός θα οδηγούσε τον πολίτη στην ανεργία, την απόγνωση και την χρεωκοπία, χωρίς να αντιδράσει?
Όλα αυτά έρχονται στο μυαλό, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλων των Ευρωπαίων πολιτών, (γιατί κι εκεί η κατάσταση δεν είναι ρόδινη), από μια συνέντευξη που έδωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμίτ στην εφημερίδα New York Times, απηυδησμένος και εκνευρισμένος κι αυτός απο αυτά που βλέπει στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Και δεν τα λέει για πρώτη φορά. Από τα λεγόμενά του και μόνο, ο πολίτης καταλαβαίνει πώς λειτουργούσαν οι παλιοί πολιτικοί που έθεταν πάνω απ' όλα την ευημερία των πολιτών και όχι το συμφέρον των "κορακιών" διεθνών χρηματοικονομικών Οίκων και τραπεζών.


"Πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας και της Ισπανίας" επεσήμανε στην συνέντευξή του ο  Χέλμουτ Σμιτ και "τα ρίχνει" στην Μέρκελ τονίζοντας: "Η Μέρκελ δεν νιώθει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καρδιά της. Με το ορθολογικό μυαλό της, ναι, καταλαβαίνει τη σημασία της. Αλλά δεν υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, συμπάθεια και προσφορά βοήθειας. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Με ένα εμπορικό πλεόνασμα 240 δισ. ευρώ, η Γερμανία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη". Και συνέχισε:
"Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και οι άνθρωποι της Ανατολικής Γερμανίας επιζητούσαν την ελευθερία και όχι την Ευρώπη. Και αυτό σήμαινε την Αμερική, όπως για τους Πολωνούς και τους Τσέχους. Τείνω να πιστεύω ότι έχει εντονότερα συναισθήματα για της ΗΠΑ, απ' ό,τι για την Ευρώπη".

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται ανένδοτος, τονίζοντας πως οι Γερμανοί πρέπει να αλλάξουν προσέγγιση:
"Έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο,ξεπερνά τα 240 δις ευρώ,  μεγαλύτερο και από αυτό της Κίνας. Στο τέλος, η Γερμανία θα πρέπει να απαντήσει στην πίεση και να δαπανήσει περισσότερα. Αυτό το τεράστιο πλεόνασμα φέρνει ηθική αναγκαιότητα", τόνισε.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά:
"Θα πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία, ώστε να επιστρέψουν στην ανάκαμψη. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τη Γερμανία τη δεκαετία του 1950...".

Ο Χέλμουτ Σμιτ, με την συνέντευξή του, δίνει μάθημα πολιτικής προς την Μέρκελ και όχι μόνο. Οι δηλώσεις του έγιναν θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη, αλλά αμφιβάλω αν τα "ρομποτάκια" που κυβερνούν ευαισθητοποιήθηκαν. Οι πολίτες όμως στον έμπειρο και ευαίσθητο πρώην Γερμανό καγκελάριο, βρήκαν ένα συμπαραστάτη, που δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο απο το να μιλάει και να δίνει συμβουλές.Δυστυχώς...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ 







Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη