ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 5 ΔΗΜΑΡΧΩΝ:Φ. ΦΙΛΙΟΣ: "ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Ο ρόλος των δήμων όχι μόνο για τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση συζητήθηκαν στην ημερίδα της «Πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων», που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. 
Το θέμα της δεύτερης δημόσιας εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας ήταν: «Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Η πρώτη  δημόσια παρέμβαση των «Πέντε», διεξήχθη στις αρχές Νοεμβρίου στο Βόλο, με θέμα την κοινωνική πολιτική των Δήμων.
Η «Πρωτοβουλία των Πέντε» αποτελείται από τους δημάρχους Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Βόλου Παναγιώτη Σκοτινιώτη, Πατρέων Γιάννη Δημαρά, και Ιωαννιτών Φίλιππου Φίλιου, οι οποίοι και μίλησαν στην εκδήλωση, ενώ τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Όπως είναι γνωστό το εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας των Πέντε», αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με στόχο να αποτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αιχμή του μεγάλου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την εθνική ανασυγκρότηση, αντιμαχόμενη τη συντήρηση, την ακινησία και την πόλωση. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης, τις θέσεις και τους στόχους της, στον επίσημο ιστότοπο της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» www.prv5.gr.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν:  
- Οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» σε θέματα ανάπτυξης
- Καινοτόμες / επιτυχημένες δράσεις στους πέντε Δήμους
- Εμπόδια και προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη
Τα παραδείγματα καλών πρακτικών του κάθε Δήμου παρουσίασαν συγκεκριμένα: εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο Γιώργος Μπρούλιας, Πρόεδρος Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ο  Χασδάϊ Καπόν, Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και ο Σπύρος Πέγκας, εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων ο Θοδωρής Αμπατζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σύστημα «Τρωάδες», εκ μέρους του Δήμου Βόλου ο Δημήτρης Δερβένης, Αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης, εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο Στέφανος Ζέρβας, Ειδικός Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας.
Οι παρεμβάσεις τους θα βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» www.prv5.gr. 
Γιώργος Γιακουμίδης/EgnatiaPost
Οι φορείς της πόλης
Ακολούθησαν παρεμβάσεις φορέων και συζήτηση με το κοινό, ενώ ομάδες εργασίας με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων θα διατυπώσουν ολοκληρωμένες προτάσεις προς την πολιτεία και τους πολίτες για την ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα ανάπτυξης.
Οι προτάσεις αυτές θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου των Πέντε Δημάρχων αύριο Δευτέρα στις 12.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μόνο οι προσδοκίες των πολιτών από την τοπική τους διοίκηση μπορεί να είναι ένας ασφαλής οδηγός για τις αναγκαίες εξελίξεις μιας πόλης, την στρατηγική και τον προγραμματισμό της, είπε ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος στην ομιλία του στην ημερίδα της «Πρωτοβουλίας των 5» που έγινε στη Θεσσαλονίκη. 
Τόνισε επίσης ότι η αναγνώριση των πραγματικών δυνατοτήτων των υπηρεσιών και της πολιτικής κατάστασης μπορεί να δώσει δυναμικό χαρακτήρα στο πρόγραμμα και  στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής.
«Ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στην ιεράρχηση των αναγκών και των προβλημάτων σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που εμφανίζονται. Υπάρχει ο κίνδυνος να στοχεύουμε στην οικονομική ανάπτυξη, υποτιμώντας τα κοινωνικά θέματα και τις τοπικές αντιδράσεις», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υποστήριξε ότι η ταυτότητα της πόλης χτίζεται με την πάροδο του χρόνου, είναι μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές και οι ηγέτες της πόλης θα πρέπει να κριθούν, όχι από το αν είχαν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά από το αν η ταυτότητα και η φήμη της πόλης βελτιώθηκε υπό την ηγεσία τους.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο σχεδιασμός αυτού που διεθνώς ονομάζεται «δημιουργική πόλη», είναι ο στόχος του ίδιου και των συνεργατών του είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλώντας στην ημερίδα της «Πρωτοβουλίας των Πέντε».
Ο κ. Καμίνης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πόλης «στην οποία να μπορούν να συνυπάρχουν, με συνέργειες και κοινούς τόπους, η ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής». 
Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που συνδέονται με τη σύγχρονη εικόνα, την ταυτότητα και τη λειτουργία της πόλης. 
Όπως είπε, ο γεωγραφικός σχεδιασμός, η κοινωνική και οικονομική γεωγραφία, η τοποθέτηση, αξιολόγηση και προσέλκυση επενδυτών και επενδυτικών προτάσεων, η επικοινωνία και η διαφήμιση, η διοργάνωση μεγάλων γεγονότων και εκδηλώσεων, η διαχείριση εργαλείων πληροφορικής και πολυμέσων, είναι πεδία προς διερεύνηση και αξιοποίηση και για το ξεπέρασμα της κρίσης αλλά και για την προετοιμασία της εποχής μετά το μνημόνιο.
O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΛΟΥ
Στον κρίσιμο ρόλο που καλείται να παίξει η αυτοδιοίκηση σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία για τη χώρα, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην ημερίδα της «Πρωτοβουλίας των 5» στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης του. 
Η μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Π. Σκοτινιώτης, είναι να διαδραματίσει ενεργό και δημιουργικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών στο χώρο της, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανόρθωσης και Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή. Πολιτικών που θα προτείνουν τοπικά και περιφερειακά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης, με κορυφαίο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Δήμαρχος Βόλου έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην περίπτωση του δήμου Βόλου, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δράσεις που υλοποιεί η δημοτική αρχή προκειμένου να θέσει τις βάσεις για ένα νέο ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του δήμου κινείται σε δύο επίπεδα: 
-Εντοπισμός, ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
-Ενεργοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού μέσα από προσαρμογές της διοίκησης και κρίσιμες πρωτοβουλίες τοπικής συνεργασίας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ο Δήμαρχος Πατρέων στην ομιλία στην ημερίδα της «Πρωτοβουλίας των 5» τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μία λέξη γενική και αόριστη ή να ταυτίζεται μόνο με οικονομικούς δείκτες. 
Για την Τοπική αυτοδιοίκηση η ανάπτυξη έχει σχέση με την μεγάλη εικόνα του Δήμου. Την εικόνα της κοινωνίας για το μέλλον της πόλης. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες εμπλοκής της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη. Ο πρώτος είναι η οργάνωση του Χώρου. Δεύτερος άξονας είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων. Και ο τρίτος άξονας είναι οι δράσεις  για την ανάδειξη – προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της Τοπικής Οικονομίας. 
Για το θέμα της ανάπτυξης ο κ. Δημαράς πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές και στο θεσμικό επίπεδο και στον τρόπο που ιεραρχούνται οι αποφασιστικές αρμοδιότητες ανάλογα με το επίπεδο σχεδιασμού. Αυτά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να αρθούν οι αντιφάσεις που πολλές φορές είναι ισχυροί ανασταλτικοί παράγοντες σε θέματα ανάπτυξης.
«Όταν η πόλη σχεδιάζει για το μέλλον της, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το συμφέρον της πόλης ταυτίζεται με το συμφέρον όλων των πολιτών της», κατέληξε ο Δήμαρχος Πατρέων.

EGNATIA POST

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη