allnews-epirus

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΣΑΛΙΔΑΣ

Απεβίωσε ο αξιόλογος λαογράφος Γρηγόρης Κατσαλίδας

Έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν συμπληρώσει τα 90 του χρόνια, ο Βορειοηπειρώτης δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος, Γρηγόρης Κατσαλίδας.
Γεννήθηκε στην Άνω Λεσινίτσα, στην περιοχή Θεολόγου των Αγίων Σαράντα και φοίτησε στο γυμνάσιο της Πωγωνιανής. Δίδαξε την ελληνική γλώσσα σε πολλές γενιές παιδιών. Έγραψε μεταξύ άλλων τα βιβλία «Παροιμίες και λαϊκές εκφράσεις», «Η περιοχή Θεολόγου των Αγίων Σαράντα», «Δημοτικά τραγούδια της Βορείου Ηπείρου», «Το γενεαλογικό δέντρο της Λεσινίτσας», «Η εθνική μας ταυτότητα».

Βραβεύθηκε από διάφορους πολιτιστικούς φορείς και σωματεία.
Ο Γρηγόρης Κατσαλίδας γεννήθηκε το 1922 στην Άνω Λεσινίτσα, περιοχή Θεολόγου των Αγίων Σαράντα, Βορείου Ηπείρου, που έμαθε και τα πρώτα Ελληνικά γράμματα. 
Ο πατέρας του Νικόλας ταξίδεψε στην Αμερική κι αυτός μεγάλωσε με τις φροντίδες της μητέρας του Όλγας.  
Κατά την περίοδο 1936 – 1942 φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πωγωνιανής, απ’ όπου και απεφοίτησε. 
Ακούραστος δάσκαλος, πρόσφερε τις υπηρεσίες σε πολλά χωριά του τόπου, δίδαξε σε πολλές γενιές την ελληνική γλώσσα, τις ελληνικές παραδόσεις, τον ελληνικό πολιτισμό. 
Αμετανόητος, διώχτηκε, φυλακίστηκε για τις ελληνικές καταβολές στο ολοκληρωτικό καθεστώς και για ένα διάστημα του απαγορεύτηκε το λειτούργημα του  ελληνοδιδάσκαλου, μα οι ταπεινώσεις δεν λύγισαν το ελληνικό του φρόνημα. 
 Αξιόλογος λαογράφος ερεύνησε, συνέλλεξε, αποδελτίωσε, ταξινόμησε αξίες, λαογραφία, πολιτισμό και όταν του δόθηκε η ευκαιρία, με την πτώση του «Σιδηρού παραπετάσματος», δημοσίευσε πολλά άρθρα με λαογραφικό, κοινωνικό και εθνικό περιεχόμενο. 
Μέλος της Εταιρίας φιλολόγων και λογοτεχνών Ιωαννίνων, Ηπείρου. Βραβεύθηκε από διάφορους πολιτιστικούς φορείς και σωματεία όπως: Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, Εταιρία Χριστιανικών Γραμμάτων, Αδελφότητα Λεσινιτσιωτών, Ένωση Ελλήνων Ομογενών Δελβίνου- Αγίων Σαράντα και Επίτιμος Δημότης της Επαρχίας Δίβρης.      
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
1. «Η περιοχή Θεολόγου Αγίων Σαράντα» (Λαογραφικά – Εθνογραφικά – Ηθογραφικά ). Έκδοση Ι. Β. Ερευνών, Ιωάννινα 1994.σελίδες 494    
2. «Δημοτικά τραγούδια από την Βόρειο Ήπειρο». Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2001, σελίδες 606
3. «Η Ταυτότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού» (Τοπωνυμίες, μύθοι, παραδόσεις, παροιμίες κλπ.).Έκδοση Ι. Β. Ερευνών, Ιωάννινα 2004. σελίδες 387
4. «Το γενεαλογικό δέντρο της Λεσινίτσας»,  εκδόσεις «Οδυσσέας», Αθήνα 2009, σελ. 245
5. “Τα γυρίσματα της μνήμης», εκδόσεις του Φοίνικα, Αθήνα 2012, σελ.211

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη