allnews-epirus

ECONOMIST: Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΚΕΦΑΛΟ ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σ' ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ


«Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος ήταν ένα τρικέφαλο σκυλί, που φυλάει τις πύλες του Aδη. Στη σύγχρονη Ελλάδα, η τρόικα είναι ένα τρικέφαλο τέρας που παγιδεύει τη χώρα σε έναν οικονομικό κάτω κόσμο. Στο υπουργείο Οικονομικών της Αθήνας, ακόμη και οι καθαρίστριες φωνάζουν «δολοφόνοι», στους επισκέπτες της Τρόικας».
Αντίστοιχα είναι τα συναισθήματα στην Λισαβόνα, όπου διαδηλωτές υψώνουν υβριστικά πανό.
Αυτή είναι η εισαγωγή ενός άρθρου στη σημερινή έκδοση του περιοδικού Economist με τίτλο «Το διαβολόσκυλο του Ευρώ» και υπότιτλο «Ήρθε η ώρα να συμμορφωθεί η Τρόικα η οποία κρατάει στα χέρια της το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης».
Το κείμενο αναφέρεται στο ρόλο της τρόικας και τις διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει τόσο μεταξύ των μελών της, όσο και μεταξύ κορυφαίων στελεχών της ΕΕ.
Λέει χαρακτηριστικά ότι οι σοσιαλιστές την κατηγορούν πως είναι ανίκανη, ότι καταπατάει κοινωνικά δικαιώματα της ΕΕ και ότι θέλουν να την καταργήσουν.
Από την άλλη, οι συντηρητικοί θεωρούν την τρόικα επωφελές και απαραίτητο μέσο που θα πρέπει, όμως, σταδιακά να αντικατασταθεί.
Και οι δύο συμφωνούν ότι η νομική βάση στην οποία στηρίζεται είναι αμφισβητήσιμη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, διότι δεν λογοδοτεί στα ευρωπαϊκά όργανα όσο θα έπρεπε.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει την έρευνα για τον τρόπο που δουλεύει η τρόικα. Ευρωβουλευτές έχουν επισκεφτεί χώρες που εφαρμόζεται το μνημόνιο και κάνουν λόγο για συμπεριφορά που θυμίζει ψήσιμο στην σχάρα από τους αξιωματούχους της τρόικας», επισημαίνει ο Economist.
Το άρθρο τονίζει, επίσης, πως ο μεγαλύτερος επικριτικής της Τρόικα είναι η Ελλάδα.
Όπως υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό, πρόκειται για μια δικαιολογημένη στάση, καθώς από την έναρξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, η παραγωγή στην χώρα μειώθηκε κατά ένα τέταρτο και παράλληλα οι άνεργοι στην Ελλάδα αποτελούν το 27% του πληθυσμού. Έτσι «ως φρουρός των πιστωτών, η τρόικα δεν υπάρχει περίπτωση να αγαπηθεί πότε», λέει χαρακτηριστικά ο Economist.
Αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη διαφωνία που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδος και τρόικας για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου.
«Παρόλο που η Ελλάδα πέτυχε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα με το πρωτογενές πλεόνασμα, για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε διαμάχη με τους δανειστές της, οι οποίοι καθυστερούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης», λέει το οικονομικό περιοδικό. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά παράξενη, καθώς η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ και η αδύναμη κυβέρνησή της κινδυνεύει να ηττηθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου από κόμματα που εναντιώνονται στην τρόικα».
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέει ο Economist, το πρόβλημα ξεκινάει από τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Ελλάδα όμως», όπως τονίζει ο κ. Σαμαράς, «βρίσκεται στην μέση και ποδοπατείται από δύο «ελέφαντες»».
Το άρθρο λέει πως «πραγματικά, τα μέλη της τρόικας συχνά διαφωνούν». Π.χ. το ΔΝΤ υποστήριζε πολλές φορές ότι η λιτότητα που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι ήταν υπερβολική. Και μπορεί οι απόψεις του κάποτε να εξυπηρετούσαν την Γερμανία, τώρα, όμως, υπάρχει πρόβλημα, καθώς το ΔΝΤ προτείνει μεγάλη παραγραφή του χρέους, ενώ η Γερμανία προτιμά την επιμήκυνση του, υπογραμμίζει ο Economist.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς εκτιμά πως το ΔΝΤ κρατά απαισιόδοξη στάση, μόνο και μόνο για να πιέσει την Γερμανία. Συχνά, όμως, λέει στην τρόικα «να μην πιέζει πολύ, μια και οι απαιτήσεις της βοηθούν δημοκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις».
Με την σειρά της η Γερμανία και κατ' επέκταση και η Κομισιόν, βλέπουν συμπαθητικά την Ελλάδα, ακόμη και αν αυτή έχει πολύ δρόμο να διανύσει πριν να καταφέρει τα μεγάλα πλεονάσματα, που θα την βοηθήσουν να αποπληρώσει το χρέος της.
Για το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Economist, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη πραγματοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ «αν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν πραγματικά τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας, η καλύτερη απάντηση θα ήταν η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους», υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό.
Το άρθρο καταλήγει λέγοντας πως οι φίλοι του ευρώ ελπίζουν σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με πλήρη λειτουργία, το οποίο θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα έχει ανάγκη την βοήθεια του ΔΝΤ. Όμως, όπως υποστηρίζει ο Economist, η συνεργασία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ ίσως να είναι πάντα απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των χωρών, που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα.-


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη