allnews-epirus

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑGROTICA ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Οι αγρότες αύριο στην AGROTICA και απότην Δευτέρα στα μπλόκα. Την κλιμάκωση λοιπόν, των κινητοποιήσεών τους από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου εξετάζουν οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας, που αύριο Σάββατο το μεσημέρι  δίνουν ραντεβού στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 25η Agrotica.
Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στις 12 στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης, όπου από την Πέμπτη βρίσκεται σε εξέλιξη η Agrotica.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο χώρο βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις, με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να τονίζουν πως βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους από τη Δευτέρα. Από την πλευρά τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας και του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής. 
Στους δρόμους από Δευτέρα οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων
Το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Βαγγέλης Μπούτας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου δήλωσε πως από τη Δευτέρα θα βγουν στους δρόμους τα τρακτέρ (υπολογίζονται σε 30-40 τα μπλόκα που θα στηθούν σε όλη τη χώρα), ενώ υπενθύμισε πως σε διάφορα χωριά της Ελλάδας έχουν ήδη συγκεντρωθεί τρακτέρ στις κεντρικές πλατείες, τα οποία είναι έτοιμα να παραταχθούν στα μπλόκα που θα στηθούν. Σε ό,τι αφορά τις ακριβείς τοποθεσίες όπου θα στηθούν τα μπλόκα, διευκρίνισε πως αυτό είναι ένα θέμα των επιτροπών σε κάθε νομό. Παράλληλα, ο κ. Μπούτας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στο πλαίσιο της φετινής «Agrotica».
Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων θα στηθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας  - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα.
Οι αγρότες από την Καρδίτσα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, θα προσυγκεντρωθούν, στις 11 το πρωί της Δευτέρας, στον κόμβο της Ιτέας και από εκεί το κομβόι των τρακτέρ θα κινηθεί προς τον κόμβο της Νίκαιας. Εκεί θα φτάσουν και τα τρακτέρ που θα ξεκινήσουν από τα Φάρσαλα, τον κάμπο της Λάρισας και τον Τύρναβο, καθώς και τα τρακτέρ των Τρικαλινών αγροτών.
Στον Έβρο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να βγουν τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι κρίσιμες αποφάσεις   
Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφασίσουν για τις μορφές των κινητοποιήσεων, στις οποίες θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Οι αγρότες της «Πρωτοβουλίας» τηρούν στάση αναμονής για το πώς θα προχωρήσουν, καθώς περίμεναν απαντήσεις από την κυβέρνηση έως και την Παρασκευή, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στις κεντρικές πλατείες των χωριών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ακριβείς τοποθεσίες όπου θα στηθούν τα μπλόκα δεν είναι ακόμα γνωστές, καθώς εξαρτώνται από τις κατά τόπους αποφάσεις.
Έναρξη με αγρότες από τη Χαλκιδική
Την έναρξη των κινητοποιήσεων έκαναν πάντως την Πέμπτη αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι ξεκίνησαν την «κατάβαση» τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα «χρόνια άλυτα προβλήματά» τους. Περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία στα όρια των δύο νομών.
Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη 
Στην Κρήτη ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας, ετοιμάζεται, από τη Δευτέρα (3 Φεβρουαρίου), να προχωρήσει στον συνεχή αποκλεισμό της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου. Επίσης η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων καλεί όλους να δώσουν παρόν στο μπλόκο στην διασταύρωση στα Μεγάλα Χωράφια, την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι.
Τα αιτήματα 
Οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και μεταξύ άλλων ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.
Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη