allnews-epirus

ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η 3Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ "ΑΝΤΙΓΟΝΗ+ΑΝΤΙΓΟΝΗ"



 

Μετά από δύο εβδομάδες παραστάσεων το έργο «Αντιγόνη + Αντιγόνη» μπαίνει στην τελική ευθεία της παρουσίασής του στο θέατρο «Καμπέρειο». Το έργο παρουσιάζεται από τη Νέα Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε συμπαραγωγή με την εταιρεία «Θεατρική Συμπαιγνία» και είναι συρραφή κειμένων που επιμελήθηκαν οι Βασίλης Σιάφης και Γιολάντα Καπέρδα.
Αύριο Παρασκευή ξεκινάει η τρίτη εβδομάδα παραστάσεων που θα συνεχισθούν έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με ώρα έναρξης 9 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 9 € το κανονικό και & 6 € το εκπτωτικό που περιλαμβάνει: μαθητές, φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας, μέλη ΚΑΠΗ και πολύτεκνους. Προπώληση εισιτηρίων στα καταστήματα Rock Shop (Πουτέτση 1α), Iris (Γρηγορίου Σακκά 20), και τα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11), Πρόκος (Κ. Κατσαδήμα 7). Οι παραστάσεις του έργου είναι ενταγμένες στο «Β’ Χειμερινό Θεατρικό Φεστιβάλ» που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου. Χορηγός επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.  Συντελεστές της παράστασης είναι:  
Σκηνοθεσία: Γιολάντα  Καπέρδα, Σκηνικά κοστούμια: Αγγελική-Βασιλική Σιδέρη, Μουσική: Παναγιώτης Τέλλης, Κίνηση-χορογραφίες: Διοσυσία Φειδοπούλου, Φωτισμοί: Νίκος Γούλας, Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Πανταζή, Βοηθός φωτιστή: Νεκταρία Λαμπράκη. ΔιανομήΓιολάντα Καπέρδα: Αντιγόνη, Βασίλης Σιάφης: Κρέων, Σπύρος Βάρφης: Φρουρός, Ελευθερία Πανταζή: Πρόλογος, Αγγελιοφόρος, Μαρία Νταλαούτη: Ευρυδίκη, Νίκος Μάνθος: Αίμων, Αγαθή Παππά: Ισμήνη, Άγγελος. Χορός: ο θίασος. Μουσικός επί σκηνής: Παναγιώτης Τέλλης, Φωτογραφίες: Μιχάλης Αράπογλου, Κατασκευή κοστουμιών: Χριστίνα Παππά.  

Η υπόθεση του έργου:  Μετά την μονομαχία του Πολυνείκη και του Ετεοκλή, των γιών του Οιδίποδα, στην έβδομη πύλη των Θηβών και τον αμοιβαίο θάνατό τους, ο Κρέοντας αναλαμβάνει την εξουσία της πόλης. Ως απόλυτος μονάρχης ανακοινώνει την αυθαίρετη απόφαση του να ταφεί ο Ετεοκλής με όλες τις τιμές που ταιριάζουν σε έναν υπερασπιστή της πατρίδας και να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, που θέλησε με στρατό να την κυριεύσει. Ποινή για τον παραβάτη της διαταγής ορίζεται κατηγορηματικά ο θάνατος. Η Αντιγόνη, τραγική αδερφή των σκοτωμένων, δηλώνει την σθεναρή απόφασή της να θάψει τον Πολυνείκη, παρακούοντας τον νόμο του βασιλιά κι αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης της.

Το μήνυμα της Αντιγόνης
            Ήταν ένα χιονισμένο πανεπιστήμιο κάτω από τα Βραχώδη Όρη. Μόλις είχα τελειώσει μια ομιλία μου για την αρχαία ελληνική τραγωδία, όταν μια φοιτήτρια σήκωσε το μολύβι της. «Μας λέτε ποιο είναι το μήνυμα της Αντιγόνης;» To “παρακαλώ” ήταν άγνωστο στη συγχρονισμένη αυτή εκπρόσωπο της σπουδάζουσας νεολαίας, μα η ερώτηση της  εξιλέωνε και με το παραπάνω. Τώρα εγώ, σαν φλύαρος Έλληνας, μη όντας συνηθισμένος στη μανία των Αμερικανών για τις επιγραμματικές συνταγές, έμεινα για μια στιγμή άναυδος. Σίγουρα, πιο εύκολο θα μου ήταν να ρητορεύω για ένα ημίωρο, παρά να συμπυκνώσω το νόημα του σοφόκλειου έργου σε μια φράση. Γι’ αυτό και είπα το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. «Το δικαίωμα του ατόμου να επιλέγει την ελευθερία του». Η απάντηση θυμάμαι, ικανοποίησε. Είχε δημοκρατική χροιά και συνάμα, ήταν εύκολη να την θυμούνται. Κάτι ανάλογο με το «θέλουμε έρωτα και όχι πόλεμο». Ένα σλόγκαν! Τότε είχα μερικές αμφιβολίες για την εύκολη αυτή επιγραμματική διέξοδο. Τώρα δεν τις έχω πια. Νομίζω πως πραγματικά αυτό το βαθύτερο μήνυμα του Σοφοκλή: το δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέγει την ελευθερία του.
 Αλέξης Σολομός (σημείωμα για την Αντιγόνη - Μπρεχτ)




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη