Στην Ελλάδα έρχεται 5-7 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ και επέλεξε τα Γιάννινα και τους μαρτυρικό χωριό Λυγκιάδες, για να μιλήσει για τα εκλήματα των ναζιστών στην χώρα μας και ταυτόχρονα να ζητήσει κι αυτός συγνώμη για όσα έγιναν. Επίσημα απο την Ελληνική και Γερμανική Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου, η επίσκεψη του οποίου γίνεται μετά απο πρόσκληση του Έλληνα Προέδρου Κάρολου Παπούλια, καθώς και η επιλογή των Λυγκιάδων.
Η είδηση είδε το φως αρχικά στα Γερμανικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η "Ντόϊτσε Βέλλε" έγραψε για τον Γερμανό Πρόεδρο και το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, με αφορμή δημοσίευμα της Die Zeit.
-«Από την έναρξη της κρίσης», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, «οι
δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο: η Αθήνα για τις
εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης διψήφιου αριθμού δις ευρώ, το Βερολίνο για το
κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε
στη χώρα. Στις 5 Μαρτίου ο γερμανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Στο ταξίδι
του θα μιλήσει και για το παρελθόν…στο πλευρό του έλληνα ομολόγου του θα
επισκεφθεί τις Λυγκιάδες, ένα χωριό, θέατρο μιας γερμανικής θηριωδίας στο Β΄
Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ξέρει κανένας στη Γερμανία. Ο Γκάουκ δεν έρχεται ως
διαπραγματευτής του χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός».
Ο γερμανός αρθρογράφος επισημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν
εκατοντάδες τέτοιοι τόποι μαρτυρίου που στη Γερμανία έχουν περάσει
απαρατήρητοι. Υπενθυμίζει επίσης ότι εκείνοι που έδωσαν το πρόσταγμα από την
πρώτη ορεινή Μεραρχία Αλπινιστών "Εντελβάις" για την εκτέλεση 82
χωρικών στις Λυγκιάδες, οι μισοί από αυτούς μικρά παιδιά, καταδικάστηκαν στη
δίκη της Νυρεμβέργης, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Πώς είναι δυνατόν να έχουν αποσιωπηθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου των
Γερμανών» αναρωτιέται η εφημερίδα. «Στις σχολικά βιβλία δεν γίνεται ούτε καν
αναφορά. Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ
στην Ελλάδα. Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτούς τους
τόπους, μόνο ο πρόεδρος Ράου επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα το 2000 και ο προκάτοχός
του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ την Καισαριανή…ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου
στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους
Έλληνες. Το ταξίδι Γκάουκ γίνεται στη σωστή στιγμή». Η εφημερίδα υπενθυμίζει
τις δικαστικές διεκδικήσεις από ενώσεις θυμάτων αλλά και το φόβο του Βερολίνου
πως σε περίπτωση που καταβάλει αποζημιώσεις θα ξεσηκώνονταν κύματα απαιτήσεων
από ολόκληρο τον κόσμο. «Μόνο έτσι εξηγείται γιατί οι γερμανοί πολιτικοί
απέφυγαν τους κατεστραμμένους τόπους στην Ελλάδα», καταλήγει.
"ΟΛΕΘΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ"
Στο μεταξύ σημερινά δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα επισημαίνουν:
-"Στην «ολέθρια», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, ιστορία της χώρας του θα αναφερθεί ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα μεταξύ 5 και 7 Μαρτίου.
«Το έκανα και σε άλλες χώρες και θα δείξω ότι με πονούν όσα έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί. Θα πω επίσης ότι μου είναι δύσκολο να φανταστώ να απολύονται τόσοι άνθρωποι από το γερμανικό Δημόσιο, όσοι στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι νομιμοποιούμαστε να κατηγορούμε την καγκελάριο Μέρκελ για την εξαθλίωση», είπε ο κ. Γκάουκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle.
Την πεποίθησή του εξέφρασε ο Γερμανός πρόεδρος για τη δημιουργία μεγάλης μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα, χάρη στα διαθέσιμα κεφάλαια, ενώ προειδοποίησε τους νέους Ελληνες ψηφοφόρους για τους κινδύνους που ενέχει μια αντι-ευρωπαϊκή ψήφος διαμαρτυρίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την αρωγή της Task Force και την τεχνογνωσία της Γερμανίας, θα καταστούν εφικτοί ο επανασχεδιασμός της δημόσιας διοίκησης και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται πλήρως στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Την πεποίθησή του εξέφρασε ο Γερμανός πρόεδρος για τη δημιουργία μεγάλης μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα, χάρη στα διαθέσιμα κεφάλαια, ενώ προειδοποίησε τους νέους Ελληνες ψηφοφόρους για τους κινδύνους που ενέχει μια αντι-ευρωπαϊκή ψήφος διαμαρτυρίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την αρωγή της Task Force και την τεχνογνωσία της Γερμανίας, θα καταστούν εφικτοί ο επανασχεδιασμός της δημόσιας διοίκησης και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται πλήρως στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.