Ενημερωμένη και σε ετοιμότητα για να συνδράμει είναι η Ελλάδα αναφορικά με τις έρευνες τουρκικών σκαφών νοτίως της Χίου, για την ανέλκυση τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους -που κατέπεσε το 1996- και της σορού του πιλότου του.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί επί του θέματος και έχει προβεί στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες «για να διασφαλιστεί ότι οι τουρκικές έρευνες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ταυτόχρονα, σημειώνει ο Έλληνας αξιωματούχος, έχει δηλωθεί προς την Άγκυρα «η ετοιμότητα της χώρας μας, εάν χρειασθεί, να συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού και ανέλκυσης».
Πρόκειται για τη σορό του κυβερνήτη ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16, Ναΐλ Ερντογάν, που είχε καταρριφθεί σε αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη τον Οκτώβριο του 1996.
«Αποφασίσαμε να ανασύρουμε τη σορό, που βρίσκεται σε βάθος 400 μέτρων», είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, πριν από λίγους μήνες, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί στην κόρη του πιλότου ότι θα ανασυρθεί η σορός του το συντομότερο δυνατό.