Στην Κίνα το 60% των υπόγειων υδάτων θεωρούνται μολυσμένα. Αυτό προκύπτει από σχετικές μετρήσεις σε 203 αστικά κέντρα της χώρας.
Σε αντίστοιχη έρευνα του 2012 το ποσοστό επικινδυνότητας ήταν 57,4%. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα» στις περισσότερες περιπτώσεις η ποιότητα των υδάτων κρίνεται είτε «πολύ κακή», άρα εντελώς ακατάλληλη προς πόση, είτε «σχετικά κακή», οπότε πρέπει να περάσει από ειδική επεξεργασία. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το υψηλό ποσοστό ρύπανσης του περιβάλλοντος αποδίδεται στην εκβιομηχάνιση της χώρας, στη συνεχώς αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και στην ατελή εναπόθεση απορριμμάτων και αστικών αποβλήτων.
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η μόλυνση των υπογείων υδάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα, καθώς επιβαρύνει με επικίνδυνες ουσίες τουλάχιστον δώδεκα εκατομμύρια τόνους δημητριακών Η κακή ποιότητα του νερού είχε αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα και με αφορμή πρόσφατες μετρήσεις στην πόλη Λανζού, οι οποίες έδειχναν στο νερό της βρύσης τιμές βενζολίου που ξεπερνούσαν κατά είκοσι φορές τα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η μόλυνση οφειλόταν σε διαρροή από αγωγό πετρελαίου της κρατικής εταιρίας CNPC.
«Φιλόδοξοι στόχοι για την προστασία του περιβάλλοντος»
Το νέφος πλήττει τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας.
Παλαιότερα η κινεζική κυβέρνηση είχε εκπονήσει πενταετές πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο λήγει το 2015, υποσχόμενη ότι θα μειώσει τις τιμές ρύπων, βελτιώνοντας παράλληλα την ενεργειακή αποδοτικότητα. Ωστόσο ήδη από πέρσι οι αρχές παραδέχθηκαν ότι θα είναι δύσκολο να εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο πάντως, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ είχε κηρύξει «πόλεμο στη μόλυνση του περιβάλλοντος» με επενδύσεις 1,2 δις ευρώ σε σύγχρονη τεχνολογία και απόσυρση έξι εκατομμυρίων παλαιών αυτοκινήτων μέσα στο 2014. Αφορμή ήταν η έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης για την ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Ωστόσο η καθημερινή πρακτική δεν φαίνεται να συνάδει με τις καλές προθέσεις ή διακηρύξεις: «Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ρεύματος από άνθρακα κατά 75% και μάλιστα τα περισσότερα νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας πρόκειται να κατασκευαστούν σε περιοχές, όπου τα υπόγεια ύδατα έχουν ήδη επηρεαστεί από τη μόλυνση του περιβάλλοντος» δηλώνει στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL ο Αλεχάνδρο Λιτόφσκυ, επικεφαλής του Earth Security Initiative.