Συνέντευξη Γ. Χατζημαρκάκη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)
«Δώσαμε στον ασθενή τη λάθος θεραπεία και τον θεωρούμε υπεύθυνο γιατί δεν έχει σταθεροποιηθεί», δηλώνει ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών Γιώργος Χατζημαρκάκης σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η συνέντευξη ήδη αναπαράγεται από την ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde και το σύνολο του Γαλλόφωνου τύπου στην Ευρώπη και τον Καναδά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
“Ευρωεκλογές: Χατζημαρκάκης, ο Γερμανός που θέλησε να
κατακτήσει την Ελλάδα”
Έχοντας κουραστεί να βλέπει τη λιτότητα της «Ευρώπης των Μέρκελ-Μπαρόζο» να γονατίζει τους Έλληνες, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης γυρνά την πλάτη του στη Γερμανία και ξεκινά τον αγώνα για τις Ευρωεκλογές στη χώρα των προγόνων του.
«Δώσαμε στον ασθενή τη λάθος θεραπεία και τον θεωρούμε υπεύθυνο γιατί δεν έχει σταθεροποιηθεί». Ο 47χρονος Γιώργος Χατζημαρκάκης καταγγέλλει έντονα τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης που έχουν δοθεί στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία και που οδήγησαν σε ασφυξία τον πληθυσμό στο όνομα «του δόγματος» για εξοικονόμηση πόρων του προϋπολογισμού που «υπαγορεύεται από το Βερολίνο».
«Είχα πάντα μέσα μου δύο ψυχές, αλλά με ενοχλεί τώρα που η γερμανική μου ψυχή αισθάνεται τόσο ντροπιασμένη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Γιος Έλληνα που έφυγε από τον κρητικό ήλιο για τα γκρίζα ορυχεία του Ρουρ στη δεκαετία του '60, ο Χατζημαρκάκης μεγάλωσε στο Duisburg, σπούδασε στη Βόννη και διέπρεψε στους κόλπους του FDP στο Σάαρ. «Ήρθε η ώρα για να κάνω αυτό που πάντα ήθελα ως παιδί, να επιστρέψω στην Ελλάδα».
Εκλεγμένος ευρωβουλευτής εδώ και μια δεκαετία, αποχώρησε από το φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), εταίρο του συνασπισμού με την Καγκελάριο Μέρκελ κατά τη δεύτερη θητεία της Κυβέρνησής της ( 2009-2013).
Στις 25 Μαΐου θα είναι υποψήφιος με τους Έλληνες Ευρωπαίους πολίτες, ένα κόμμα το οποίο ίδρυσε στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου με σκοπό τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και το οποίο επιδιώκει να συμφιλιώσει τους Έλληνες με τις αξίες των ένδοξων αρχαίων προγόνων τους.
Παρότι άνηκε στην ομοσπονδιακή ηγεσία μέχρι το 2011, οι διαφορές του με το FDP δεν είναι πρόσφατες. Το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα το 2008 και ιδίως μετά το 2010, αποτέλεσε αιτία μιας βαθιάς διάστασης που ενισχύθηκε από τη συχνά περιφρονητική στάση της Γερμανίας προς το «κακό παιδί» της Νότιας Ευρώπης.
Υπήρξαν πιεστικές εκκλήσεις αξιωματούχων -συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του κόμματός του- για μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη της Μήλου και τίτλο «Οι απατεώνες στην οικογένεια της Ευρώπης» και η εκστρατεία της εφημερίδας Bild με τους προκλητικούς τίτλους για τους υποτίθεται τεμπέληδες Έλληνες.
- «Κρητικοί βοσκοί» -
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης προσπαθεί να εκφράσει μια διαφορετική εκδοχή και τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα. Του απαντούν με κοροϊδευτικά σχόλια ακόμα και στους κόλπους του κόμματός του. «Δεν θα καθορίσουν τη στάση μας Κρητικοί βοσκοί» είχε δηλώσει ο πρώην Υπουργός Οικονομίας του FDP, Rainer Brüderle.
Αν και η ένταση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου έχει πλέον υποχωρήσει, ο ευρωβουλευτής εξακολουθεί να καταγγέλλει τη σημερινή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο «Πρέπει να τελειώνουμε με την Ευρώπη των Μέρκελ-Μπαρόζο, ένα θεσμικό αδιέξοδο, όπου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εντός ενός δημοκρατικού πλαισίου, αλλά από τους πιστωτές της Τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)».
Επικρίνει την εμμονή της τρόικας να περιορίζεται στο δημοσιονομικό έλεγχο της Ελλάδας, χωρίς καμία πρόβλεψη για την ανεργία, που πλήττει πάνω από το 60 % των νέων Ελλήνων. «Τα δύο τρίτα των παιδιών κάτω των 25 ετών αντιμετωπίζονται ως απόβλητα της κοινωνίας. Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές στην Ευρώπη», τονίζει.
Με το νέο του σχηματισμό, ο Χατζημαρκάκης θέλει να «επαναφέρει ορισμένες αξίες της αρχαίας Ελλάδας» στην οποία οφείλουμε τη δημοκρατία. «Έτσι, η Ελλάδα θα γίνει ένα μοντέλο κοινωνίας που δεν θα κατευθύνεται από το χρήμα και το κέρδος».
Εμφανιζόμενος από μια ελληνική περιφερειακή εφημερίδα ως «ο καθρέφτης της Ελλάδας στη γερμανική κοινή γνώμη», ο κομψός αυτός άνδρας παραμένει ελάχιστα γνωστός στην πλειονότητα των Ελλήνων. Στη Γερμανία, ορισμένοι επισημαίνουν ότι η πολιτική του καριέρα είχε τελειώσει έτσι κι αλλιώς, εν μέρει εξαιτίας της υπόθεσης λογοκλοπής της διδακτορικής του διατριβής.
Κατά την παρουσίασης του κόμματός του στην Κρήτη, οι υποστηρικτές του συνέθεσαν μια μαντινάδα, ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι : «Η Γερμανία μας αποκαλεί χώρα τεμπέληδων, αλλά κάποιοι μας υπερασπίζονται με πάθος. Χατζημαρκάκη πουλί της εξορίας, η Ελλάδα πνίγεται και είσαι η βάρκα του»...