allnews-epirus

ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ "ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ" = ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το γερμανικό σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστια προβλήματα. Το τεράστιο κόστος λειτουργίας και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των κλινικών οδηγεί συχνά ακόμη και σε εγκληματικές ενέργειες.
Krankenhaus Patientenliege
«Η οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων χειροτερεύει συνεχώς», εκτιμά ο Μπόρις Αουγκούρτσκι, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Ρηνανίας Βεστφαλίας (RWI) που εδρεύει στο Έσσεν. Οι ερευνητές του RWI συμβουλεύουν τον πολιτικό κόσμο και στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύουν κάθε χρόνο μια λίστα αξιολόγησης των κλινικών. Στη νεότερη έκθεσή του, το Ινστιτούτο διαπιστώνει ότι μια στις δυο κλινικές στη Γερμανία καταγράφει απώλειες και πως βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, πολλά νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν βάλει λουκέτο καθώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. «Σε πολλές περιοχές της επαρχίας ελλοχεύει ο κίνδυνος έλλειψης των βασικών παροχών», επισημαίνει ο Μπόρις Αουγούρτσκι. Σε αρκετές περιοχές της χώρας μάλιστα οι κάτοικοι χρειάζονται ήδη περισσότερα από 20 λεπτά για να φτάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Συχνά λοιπόν η απόσταση μπορεί να αποβεί μοιραία.
Περιττές εγχειρήσεις
Δραματική χαρακτηρίζεται η αύξηση του αριθμού των καισαρικών
Δραματική χαρακτηρίζεται η αύξηση του αριθμού των καισαρικών
Προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά, αρκετές κλινικές προτείνουν στους ασθενείς τους περιττές και πολυδάπανες εγχειρήσεις. Μπορεί η Ένωση των Γερμανικών Νοσοκομείων να απορρίπτει τις σχετικές αιτιάσεις, εντούτοις γιατροί που γνωρίζουν καλά την καθημερινότητα στα γερμανικά νοσοκομεία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Οι γιατροί Πάουλ Μπράντενμπουργκ και Μπερντ Χόντσικ μάλιστα δεν δίστασαν να περιγράψουν την συχνά θλιβερή και τρομακτική αυτή πραγματικότητα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες: «Οι γιατροί δέχονται καθημερινά παραινέσεις για να βγάζουν κέρδος». Όποιος δεν ανταποκρίνεται στις οδηγίες αυτές --που γίνονται βέβαια πάντα πίσω από κλειστές πόρτες- κινδυνεύει να χάσει το τμήμα του και συνεπώς και τη θέση εργασίας του.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εγχειρήσεων. Δραματική χαρακτηρίζεται η αύξηση του αριθμού των καισαρικών. Οι σχετικοί αριθμοί αποκαλύπτουν γιατί είναι τόσο ελκυστική η εγχείρηση: ένας κανονικός τοκετός κοστίζει περί τα 800 ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 2.000 ευρώ για το νοσοκομείο από το ασφαλιστικό ταμείο. Η καισαρική ωστόσο κοστολογείται στα 3.000 ευρώ. Συχνές είναι επίσης οι επεμβάσεις σε γοφούς και στα γόνατα.
«Σχέδια διάσωσης»
Aρκετές κλινικές προτείνουν στους ασθενείς τους περιττές και πολυδάπανες εγχειρήσεις
Aρκετές κλινικές προτείνουν στους ασθενείς τους περιττές και πολυδάπανες εγχειρήσεις
«Όσον αφορά αυτού του είδους της εγχειρήσεις, η Γερμανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις χώρες του ΟΟΣΑ», επιβεβαιώνει ο καθηγητής Φόλκερ Πέντερ, από τη συμβουλευτική εταιρία KPMG. O ίδιος συμβουλεύει τους ασθενείς: «Όταν σας προτείνουν να κάνετε τέτοιες εγχειρήσεις, θα πρέπει να ζητείται μια δεύτερη γνώμη για να επιβεβαιωθεί ότι είναι όντως απαραίτητη». Γιατί πολύ συχνά δεν είναι, και οι ασθενείς εκτίθενται σε άσκοπο κίνδυνο. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις σοβαρώνιατρικών λαθών. Εν τω μεταξύ έχουν γίνει γνωστές ακόμη και περιπτώσεις «μεσαζόντων», οι οποίοι αναλαμβάνουν να προσελκύσουν ασθενείς από το εξωτερικό. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε ήδη παρέμβαση της εισαγγελίας.
Πολλές συμβουλευτικές εταιρίες επεξεργάζονται σήμερα «σχέδια διάσωσης» νοσοκομείων. «Σε πολλά νοσοκομεία», λέει ο Φόλκερ Πέντερ, «υπάρχει μια φοβερή αναποτελεσματικότητα. Εάν συγκρίνουμε με άλλους βιομηχανικούς κλάδους, θα διαπιστώσουμε ότι αναφορικά με την βελτιστοποίηση των διαδικασιών, τα νοσοκομεία είναι 10 έως 20 χρόνια πίσω».

Wolfgang Dick  D.W

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη