FINANCIAL TIMES: ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Financial Times: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών Η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει


«Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, ούτε ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει», αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής, Βόλφγκανγκ Μούντσαου, σε άρθρο του στη Financial Times, σημειώνοντας ωστόσο πως «πλέον υπάρχει και η δυνατότητα της κήρυξης στάσης πληρωμών του εξωτερικού χρέους».
«Δεν κάνω τον δικηγόρο της εξόδου. Οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον η Ελλάδα είναι σε θέση να έχει επιλογή», τονίζει.
«Θα μπορούσε να είναι τώρα η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος της», σημειώνει.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση προβάλει την επάνοδο στις αγορές, ο αναλυτής αναφέρει πως για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, η Ελλάδα είναι σε θέση να κηρύξει στάση πληρωμών «καθώς διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα», που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες εκτιμάται στο 2,7% για το 2014. «Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές», τονίζει.
Αναλύοντας το σκεπτικό του αναφέρει πως «η Ελλάδα πιθανότητα βρίσκεται πλέον κοντά στον πάτο της οικονομικής της διολίσθησης, που ξεκίνησε έξι χρόνια πριν». Παρουσιάζοντας τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ, ανεργία κλπ) υπογραμμίζει πως «η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ούτε ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει».
«Η στρατηγική που μπορώ να ανιχνεύσω στην επίσημη στάση της ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι η δημιουργία μιας τεράστιας χρηματοπιστωτικής επενδυτικής φούσκας με την ελπίδα πως θα κυλήσει και λίγο χρήμα κάποια στιγμή και στην πραγματική οικονομία. Με χρέος στο 177% του ΑΕΠ για το 2014, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει πολλές πραγματικές επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά ούτε μπορεί να δημιουργήσει εγχώριες επενδύσεις, λόγω του διαλυμένου τραπεζικού συστήματος».
«Ωστόσο η αιτία που η Ελλάδα προσέλκυσε τόσους επενδυτές στην τελευταία έκδοση ομολόγου ήταν ένας συνδυασμός από την υπόσχεση υψηλής απόδοσης αφενός και τη δομή των λήξεων στα υπάρχοντα ελληνικά ομόλογα», γράφει και προσθέτει ότι με δεδομένο πως τα δάνεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ αποτελούν πλέον το 80% του συνολικού χρέους, δάνεια τα οποία δεν θα αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η χώρα βραχυπρόθεσμα είναι αξιόχρεη. «Όμως το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της δεν είναι καθόλου βέβαιο», συμπληρώνει
«Ποιος λογικός άνθρωπος θα κάνει μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με τόσο αφόρητο μακροπρόθεσμο χρέος;», διερωτάται ο Βόλφγκανγκ Μούντσαου. «Δεν μπορώ να φανταστώ με ποιόν τρόπο θα δημιουργηθεί μια επενδυτική εκτίναξη, αν δεν χαριστεί ή δεν κηρυχθεί στάση πληρωμών στο επίσημο χρέος, ωστόσο οι χώρες – δανειστές ούτε που θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο», γράφει.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη