Δικαστήριο του Λονδίνου άρχισε σήμερα να εξετάζει την αγωγή που κατέθεσαν στη Βρετανία 15.000 Νιγηριανοί οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις από την αγγλοολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Shell για τη μόλυνση που προκάλεσαν δύο διαρροές αργού το 2008.
Αυτή η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, πραγματοποιείται με την προοπτική της διεξαγωγής μιας δίκης στο Λονδίνο το Μάιο του 2015, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Leigh Day που εκπροσωπεί τα θύματα, τους κατοίκους της κοινότητας Μπόντο (νότια Νιγηρία), η οποία απαρτίζεται από χωριά που ζουν αποκλειστικά από την αλιεία.
Η προσφυγή στη βρετανική δικαιοσύνη ακολουθεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κατοίκων των χωριών και του πετρελαϊκού γίγαντα.
«Η Shell απέτυχε να προχωρήσει στην παραμικρή επιχείρηση καθαρισμού μετά τα γεγονότα. Επιπλέον το επίπεδο των αποζημιώσεων που πρότειναν είναι αξιολύπητο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Μάρτιν Ντέι.
«Προσανατολιζόμαστε λοιπόν προς μια δίκη σε ένα χρόνο, ώστε τουλάχιστον να καταλήξουμε σε έναν διακανονισμό» προσέθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με πηγές ενήμερες για την υπόθεση, η Shell πρότεινε να καταβάλει 7,5 δισεκατομμύρια νάιρα (35 εκατομμύρια ευρώ, 46 εκατομμύρια δολάρια).
Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Leigh Day, κάθε χωρικός θα λάβει 275.000 νάιρα Νιγηρίας (1.300 ευρώ) μετά την αφαίρεση ενός ποσού που θα καταβληθεί εφάπαξ στην κοινότητα.
Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι δύο πετρελαιοκηλίδες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον, στερώντας από τους αγρότες και τους αλιείς κάθε μέσο διαβίωσης.
Οι ειδικοί που επικαλούνται οι ενάγοντες εκτιμούν ότι οι πετρελαιοκηλίδες του 2008 έφθαναν τα 500.000-600.000 βαρέλια πετρελαίου σε 60.000 στρέμματα. Όμως η Shell αμφισβητεί την ποσότητα του πετρελαίου που χύθηκε, το εύρος των ζημιών και εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου διέρρευσε λόγω προσπαθειών κατοίκων να αντλήσουν παράνομα πετρέλαιο από τους πετρελαιαγωγούς.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της θυγατρικής της Shell στη Νιγηρία, της Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC), Μουτιού Σουνμονού, υπογράμμισε ότι η εταιρεία του είχε «εξαρχής αναγνωρίσει την ευθύνη της για τις δύο διαρροές (πετρελαίου) στο Μπόντο το 2008» και εξέφρασε λύπη διότι οι χωρικοί προσέφυγαν στη βρετανική Δικαιοσύνη.
Tags
ΔΙΕΘΝΗ