Πτώση με γεωμετρική πρόοδο παρουσιάζει η δυναμική της βιοτεχνίας ενδυμάτων καθώς από το 2010 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2014, 931 βιοτεχνίες του κλάδου σβήστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη της Θεσσαλονίκης.
Κατά το εξεταζόμενο διάστημα ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους μόλις 194 επιχειρήσεις, αριθμός που αντανακλά την απροθυμία και τον προβληματισμό για έναρξη νέας επιχείρησης στον κλάδο της ένδυσης. Αντικίνητρο, εκτός από την οικονομική ύφεση και την αρνητική της επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ψυχολογία των νοικοκυριών, αποτελεί και ο έντονος ανταγωνισμός που προέρχεται από τις εισαγωγές έτοιμων ενδυμάτων από χώρες χαμηλού κόστους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) το 2010 κατέβασαν ρολά 273 βιοτεχνίες ενδύματος, ενώ έναρξη έκαναν 47 επιχειρήσεις του χώρου. Μάλιστα από τις διαγραφείσες επιχειρήσεις οι 137 κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ 7 πτώχευσαν.
Ένα χρόνο μετά διεγράφησαν από το μητρώο του ΒΕΘ 259 βιοτεχνίες. Εξ αυτών 166 κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ 5 προχώρησαν σε πτώχευση. Την ίδια χρονιά άνοιξαν 28 βιοτεχνίες ρούχων.
Το 2012 την ενεργό δράση αποχαιρέτησαν 207 επιχειρήσεις, ενώ άρχισαν τη λειτουργία τους 49 βιοτεχνίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο οι 118 ήταν ασύμφορες και οι 7 πτώχευσαν.
Το 2013 έναντι του 2012 καταγράφεται μία σημαντική μείωση, κατά 36%, στις διαγραφές των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς έπαυσαν τη λειτουργία τους 132. Εξ αυτών 77 ήταν ασύμφορες ενώ 5 πτώχευσαν. Αυξημένες, κατά 12%, ήταν οι εγγραφές καθώς πέρυσι έκαναν έναρξη 55 βιοτεχνίες ενδύματος.
Τα λουκέτα στο χώρο του ρούχο συνεχίζονται και τη φετινή χρονιά. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους έκλεισαν 60 βιοτεχνίες ενδύματος, ενώ στον επιχειρηματικό στίβο μπήκαν 15 βιοτεχνίες του χώρου. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων, στις οποίες ακούστηκε η κλειδωνιά του λουκέτου, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου του τρέχοντος έτους δύο πτώχευσαν, ενώ 35 κρίθηκαν ασύμφορες.