allnews-epirus

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


 


Το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών για τους τομείς της καθημερινότητας και της κοινωνικής πολιτικής θα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2015.
Ένας προϋπολογισμός που διαμορφώνεται υπό αντίξοες συνθήκες εξαιτίας αφενός των δραματικών περικοπών πόρων που έχει υποστεί ο Δήμος και αφετέρου της οικονομικής εξάντλησης των πολιτών που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την εισπρακτική διαδικασία.
Ο νέος προϋπολογισμός ετέθη προς συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης που συγκάλεσε χθες το απόγευμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας, προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις των φορέων, παρουσία του νυν Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και του νέου Δημάρχου Θωμά Μπέγκα.
Στην παρέμβαση του ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ώστε να αποκτήσει ο Δήμος οικονομική αξιοπιστία κι ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν σκληρά γι’ αυτό.

Στο πολιτικό πλαίσιο που θέτει η νέα δημοτική αρχή για τον υπό διαμόρφωση προϋπολογισμό αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Μπέγκας, κάνοντας λόγο για πέντε κατευθύνσεις:
1.    Καμία υποχώρηση στην κοινωνική πολιτική. Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν περικοπές στις χρηματοδοτήσεις που κατευθύνουμε στον τομέα αυτό, αλλά απεναντίας θα καταβάλουμε προσπάθειες να αυξηθούν.
2.    Καμία αύξηση τελών του Δήμου. Δεν την αντέχει η κοινωνία μας. Αντιθέτως θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο που θεσπίσαμε για τους πιο ευάλωτους συνδημότες μας.
3.    Στροφή στην καθημερινότητα κι αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί βαρύτητα μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα σε έργα μικρότερα ή μεγαλύτερα, που βελτιώνουν την καθημερινότητα.
4.    Πρόβλεψη στον προϋπολογισμό των αναγκαίων δράσεων, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος Ιωαννιτών τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα- ωριμότητα για να διεκδικήσει πόρους και προγράμματα στη νέα προγραμματική περίοδο.
5.    Δίδεται  βαρύτητα στην γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων που αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα.

 «Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε κατά προτεραιότητα συγκεκριμένες πολιτικές μας επιλογές, παρά το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον», τόνισε στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας κι ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία:
--Ο Δήμος Ιωαννιτών σήμερα εκπληρώνει αξιόπιστα και έγκαιρα τις οικονομικές του υποχρεώσεις,  όταν το 2010 οι πιεστικές υποχρεώσεις ανέρχονταν περίπου στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ, και ήταν υπό αμφισβήτηση ακόμη και η βιωσιμότητα του. Γεγονός που αποτυπώνει ανάγλυφα το «νοικοκύρεμα» που επιτεύχθηκε.
-- Η επιχορήγηση της ΣΑΤΑ ο από την οποία χρηματοδοτούνται κυρίως τα έργα της καθημερινότητας το 2010 άγγιζε τα 4 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα έχει περιοριστεί στο 1,5 εκατ, ποσό που ήταν υποθηκευμένο λόγω των παλιών δανειακών υποχρεώσεων.
Ωστόσο όπως γνωστοποίησε ο κ. Μανταλόβας «για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε την καταβολή της τοκοχρεωλυτική δόση του Σεπτεμβρίου από τα ίδια έσοδα του Δήμου κι ευελπιστούμε το ίδιο να καταφέρουμε και για την δόση του Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως «απελευθερώνονται» από τη ΣΑΤΑ περίπου 700.000 ευρώ που μπορούν να κατευθυνθούν σε παρεμβάσεις της καθημερινότητας».
Σε ότι αφορά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η χρηματοδότηση που έλαβε φέτος ο ΟΚΠΑΠΑ -όπως τελικά διαμορφώθηκε με τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού- θα είναι τουλάχιστον η βάση εκκίνησης για τον προϋπολογισμό του 2015, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθεί.
Να σημειωθεί πως η σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης είναι μια διαδικασία που προβλέπεται τυπικά κι έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν.
Αλλά όπως τόνισε τόσο ο νέος Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θανάσης Μανταλόβας, απευθυνόμενοι στους εκπροσώπους των φορέων: «πέρα από το τυπικό μέρος, θα επιδιώξουμε  να βρούμε μαζί έναν τρόπο ώστε να της δώσουμε πιο ενεργητικά, πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η συνεργασία με όλους τους φορείς».




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη