Ο πολιτικός επιστήμονας Άντονι Γκλις δεν αποκλείει την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις του τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και την ίδια τη Σκωτία.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τόσο η Μ. Βρετανία όσο και η ΕΕ περιμένουν με αγωνία την έκβαση της διαδικασίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν θύελλα ανησυχίας στη Μ. Βρετανία και προμηνύουν μία οριακή μάχη ανάμεσα στους ενωτικούς και τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.
Ο Άντονι Γκλις, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) δεν αποκλείει την επικράτηση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, κάνοντας λόγο για μία «οριακή κούρσα» και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους εκλογική διαδικασία στην ιστορία της Μ. Βρετανίας. Ο Άντονι Γκλις προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μίας ανεξαρτησίας: «Αν ψηφιστεί το ‘ναι' και η ανεξαρτησία τότε θα προκληθεί στα πεδία της πολιτικής, της οικονομίας και της πολιτικής ασφαλείας μία ανατροπή, ένας ‘σεισμός'. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Μ. Βρετανία, αλλά και την ΕΕ και το σύνολο της Δύσης».
«Λανθασμένη εκτίμηση» από τον βρετανό πρωθυπουργό
Ο βρετανός πολιτικός επιστήμονας παρατηρεί ότι -σε αντίθεση με τους γηραιότερους-, άνθρωποι νεότερης ηλικίας τείνουν σαφώς υπέρ της ανεξαρτησίας, γεγονός που αποδίδει στην εκστρατεία του σκωτσέζου πρωθυπουργού Άλεξ Σάλμοντ υπέρ του ‘ναι'. Ο Άντονι Γκλις αντικρούει την άποψη ότι το μέλλον της Σκωτίας θα είναι πιο ευοίωνο εκτός της Μ. Βρετανίας και επισημαίνει: «Η Σκωτία θα είχε ενδεχομένως λιγότερα χρήματα από το Πακιστάν, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά τους έχουν πείσει ότι το μέλλον τους θα είναι καλύτερο χωρίς τη Μ. Βρετανία».
Ο βρετανός πολιτικός επιστήμονας εφιστά την προσοχή σε «έναν έντονο εθνικισμό στη Σκωτία», όπως λέει χαρακτηριστικά, ο οποίος έχει κατά τη γνώμη του υποτιμηθεί στο σύνολο της Μ. Βρετανίας.
Ο Άντονι Γκλις κάνει λόγο για λανθασμένη εκτίμηση του βρετανού πρωθυπουργού και σχολιάζει: «Όπου κι αν κοιτάξει κανείς βλέπει μόνο κρίσεις, σεισμούς και μία ριζική αλλαγή στη βρετανική πολιτική. Πρόκειται για μία λανθασμένη εκτίμηση του Ντέιβιντ Κάμερον, που ήταν βέβαιος ότι θα επικρατήσει το ‘όχι’ στο δημοψήφισμα. Μία στάση που άλλαξε μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Αυτή η λανθασμένη εκτίμηση μπορεί να προκαλέσει σεισμό στα βρετανικά νησιά».
Ο Άντονι Γκλις θεωρεί πολύ πιθανό ότι ενδεχόμενη επικράτηση του «ναι» θα οδηγούσε σε παραίτηση τόσο τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όσο και τον επικεφαλής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.
(DLF)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ