Ο Δήμος Κέρκυρας και το Σωματείο «Λαζαρέτο», διοργανώνουν το Σάββατοκύριακο 25 & 26 Οκτωβρίου εκδηλώσεις Μνήμης, προς τιμήν των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και Μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, που εκτελέστηκαν και ενταφιάστηκαν στη νησίδα «Λαζαρέτο» την περίοδο 1946-49.
Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:
Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων στα Μνημεία:
• Εθνικής Αντίστασης
• Κερκυραίων Εβραίων Εκτελεσθέντων
• Κώστα Γεωργάκη
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 12.00 στο Λαζαρέτο:
• Επιμνημόσυνη Δέηση
• Κατάθεση Στεφάνων στο «Λαζαρέτο»
Η αναχώρηση για το «Λαζαρέτο» θα γίνει στις 11.30 από το Νέο Λιμάνι. Επιστροφή μετά το τέλος της εκδήλωσης στις 13.30-14.00
ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΛΑΖΑΡΕΤΟ
Το νησάκι Λαζαρέτο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Κέρκυρας. Πήρε το όνομά του από τους Βενετούς οι οποίοι δημιούργησαν στο χώρο αυτό ένα από τα πρώτα λοιμοκαθαρτήρια -έτσι ονομάστηκαν όλα όσα ιδρύθηκαν από τους Βενετούς στην Ευρώπη- στα Ιόνια νησιά. Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς κατακτητές ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αγωνιστές της Αντίστασης. Στο νησάκι διασώζονται κτιριακά υπολείμματα όλων των φάσεων της ιστορίας του νησιού. Μεταξύ αυτών και μία εκκλησία, με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου (1946 – 1949) το Λαζαρέτο ήταν τόπος εκτέλεσης μελών και στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που αρνούνταν να υπογράψουν “δήλωση μετανοίας”. Η λίστα θανάτου, από στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων που σώζονται στο Δήμο Κερκυραίων, περιλαμβάνει 118 εκτελεσμένους μέχρι το 1950. Αυτοί είναι μόνο οι καταμετρημένοι, στη πλειοψηφία τους νέα παιδιά, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σώζεται μέχρι σήμερα το κομμάτι του τοίχου -με τις τρύπες από τις σφαίρες- που γίνονταν οι εκτελέσεις. Οι εκτελεσμένοι έχουν ταφεί σε ανώνυμους τάφους. Από το 1976 επιζώντες θανατοποινίτες και συγγενείς εκτελεσμένων έφτιαξαν το Σωματείο Λαζαρέτο. Με ενέργειές τους χαρακτηρίστηκε ως χώρος ιστορικής μνήμης.
Tags
ΚΕΡΚΥΡΑ