H ανακοίνωση ότι η documenta θα εγκαινιαστεί στην Αθήνα και όχι στο Κάσελ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Βετ, ο οποίος πρωτοστατεί, εξηγεί στην DW τις αντιρρήσεις του.
«Δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρει η Αθήνα την documenta μας» δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο Νόρμπερτ Βετ, επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής ομάδας στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Κάσελ. Η μικρή γερμανική επαρχιακή πόλη γίνεται κάθε πέντε χρόνια το κέντρο της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης. Για πολλούς είναι η σημαντικότερη έκθεση στον κόσμο στον τομέα της, μπροστά ακόμα και από την πιο γνωστή στο ευρύτερο κοινό, Biennale της Βενετίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος διευθυντής της documenta, ο 44χρονος Πολωνός Άνταμ Τσίμτσικ, ανακοίνωσε πως η επόμενη documenta δεν θα γίνει μόνο στο Κάσελ αλλά και στην Αθήνα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα εγκαίνια θα γίνουν στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017 και τον Ιούνιο θα ακολουθήσει το Κάσελ. Η είδηση εξόργισε τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Νόρμπερτ Βετ και εμείς θέλαμε να μάθουμε τι είναι αυτό που τόσο πολύ τον θυμώνει.
«Η documenta είναι σήμα κατατεθέν του Κάσελ, με έδρα το Κάσελ και κύριο εκθεσιακό τόπο επίσης το Κάσελ».
Σωστά δεν αντιλέγει κανείς πως μέχρι τώρα ήταν έτσι τα πράγματα. Αλλά τι πειράζει στο μέλλον να μην είναι έτσι; Και τι πειράζει ακόμα μια έκθεση με διεθνή χαρακτήρα να γίνεται και αλλού; Ο Νόρμπερτ Βετ μας απαντά:
«Δεν έχουμε αντίρρηση η έκθεση να γίνεται επιπροσθέτως και σε έναν άλλο τόπο, αλλά αυτό που ο κ. Τσίμτσικ τώρα σχεδιάζει είναι ότι η documenta θα εγκαινιαστεί στην Αθήνα και ότι θα ξεκινήσει στο Κάσελ ένα μήνα αργότερα. Έτσι κανείς θα αποκομίσει την εντύπωση πως η έδρα της documenta δεν είναι το Κάσελ αλλά η Αθήνα. Δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχουν άλλοι μικρότεροι εκθεσιακοί χώροι, αλλά ο κύριος τόπος της έκθεσης θα πρέπει να παραμείνει το Κάσελ, όπως γίνεται και με την Biennale στη Βενετία».
Η Αθήνα δεν θα «κλέψει» μόνο δόξα αλλά και τουρίστες
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η documenta βγαίνει έξω από τα σύνορα του Κάσελ. Ήδη η προκάτοχος του Άνταμ Τσίμτσικ, η βουλγαρικής καταγωγής Καρολάιν Κρίστοφ Μπακάρτσιεφ είχε μεταφέρει τμήματα της έκθεσης στο Κάιρο και στην Καμπούλ, ωστόσο για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού μια ξένη πόλη γίνεται ισότιμος εταίρος.
Πέρα όμως από τη δόξα που θα «κλέψει» η Αθήνα θα πάρει και ένα σημαντικό κομμάτι από τα έσοδα που προκύπτουν από τους τουρίστες και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην Ένωση Εμπόρων της πόλης του Κάσελ, οι οποίοι δηλώνουν εξοργισμένοι και απογοητευμένοι. Ο Νόρμπερτ Βετ κατανοεί τη θέση τους:
«Αυτός ο ρυθμός των πέντε χρόνων που γίνεται η documenta μας δίνει μια μεγάλη ώθηση στις διανυκτερεύσεις. Τον επόμενο χρόνο από αυτόν που γίνεται η documenta υπάρχει μια μικρή πτώση μετά πάλι μια άνοδος και αυτό είναι σημαντικό για τον τουρισμό μας».
Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι πίσω από τις δηλώσεις του δεν κρύβεται οποιοδήποτε ξενοφοβικό υπόβαθρο ή μη αποδοχή του διεθνούς χαρακτήρα της έκθεσης. Αντίθετα δηλώνει ευρωπαϊστής και ότι αγαπάει πολύ την Αθήνα.