allnews-epirus

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΑ STRESS TEST ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 25 δισ. ευρώ για 25 από τις συνολικά 130 τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση, έδειξαν τα λεγόμενα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συνολικά 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, που βασίζονται σε στοιχεία από τα τέλη του 2013, και θα πρέπει να συγκεντρώσουν 25 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εντούτοις οι 12 εξ αυτών έχουν ήδη καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που διαπιστώθηκαν, συγκεντρώνοντας, από τις αρχές του χρόνου, κεφάλαια ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι υπόλοιπες 13 θα πρέπει να υποβάλουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσής τους και να καλύψουν εντός των επομένων έξι έως εννέα μηνών τα κενά που προκύπτουν και τα οποία υπολογίζονται στα 10 δις ευρώ.
«Κόπηκε» μια γερμανική τράπεζα
Συνολικά 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ
Συνολικά 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ
Η Münchener Hypothekenbank είναι η μοναδική γερμανική τράπεζα η οποία δεν πέρασε το τεστ. Την τρέχουσα χρονιά όμως ενίσχυσε σημαντικά τα κεφάλαιά της, καλύπτοντας τα κενά που είχαν προκύψει, αναφέρουν η Bundesbank και η Γερμανική Τραπεζική Εποπτική Αρχή BaFin. Με επιτυχία, αντίθετα, πέρασαν τα τεστ αντοχής η HSH Nordbank, η Commerzbank και η ΙΚΒ για τις οποίες υπήρχαν εκτιμήσεις ότι επρόκειτο να «κοπούν». Την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα αυτά εξέφρασε η επικεφαλής της BaFin Έλκε Κένιγκ, προειδοποιώντας όμως παράλληλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «να μην επαναπαύονται».
«Για τις γερμανικές τράπεζες δεν απαιτείται επομένως η λήψη πρόσθετων μέτρων», σχολίασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ενώ για ένα «καλό αποτέλεσμα» έκανε λόγο και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών Ραλφ Μπρίνκχαους, συμπληρώνοντας ότι: «Ήταν προφανές ότι δεν θα περνούσαν το τεστ κυρίως τράπεζες από τη νότια Ευρώπη. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει κανείς τέτοιες καταστάσεις».
Τους περισσότερους «μετεξεταστέους» μετρά το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, με εννέα τράπεζες να βρίσκονται ανάμεσα στις 25 που δεν πέρασαν τα τεστ και με τέσσερις εξ αυτών να πρέπει να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια για να καλύψουν τα κενά τους. Όπως σχολιάζει το Spiegel, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις επόμενες εβδομάδες τη διάθεση των επενδυτών στις χρηματαγορές έναντι της Ιταλίας.
Καλά θωρακισμένο εμφανίζεται την ίδια ώρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν και τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες «κόπηκαν» στη βάση των στοιχείων του ισολογισμού του περασμένου Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ εκτιμά ότι λόγω των σχεδίων αναδιάρθρωσης και των εκδόσεων νέων μετοχών που πραγματοποίησαν την περασμένη άνοιξη, καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν χωρίς πρόβλημα.
Η ΕΚΤ αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών
Η Commerzbank πέρασε με επιτυχία το τεστ αντοχής
Η Commerzbank πέρασε με επιτυχία το τεστ αντοχής
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανευρωπαϊκή αξιολόγηση των τραπεζών και τα τεστ αντοχής γίνονται για τρίτη φορά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ μπήκαν οι 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης. Στόχος ήταν να απαντηθούν ερωτήματα, όπως, ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για κάθε τράπεζα ξεχωριστά και εάν έχουν αξιολογηθεί σωστά τα δάνεια σtους ισολογισμούς. Στο επίκεντρο φυσικά, εντέλει, το τεστ αντοχής: ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας νέας, βαθιάς, οικονομικής κρίσης;
Στο stress test οι τράπεζες εξετάστηκαν στη βάση δυο σεναρίων: το πρώτο προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2014 και 2016, ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας και μετριοπαθή αύξηση των τιμών. Στο δεύτερο σενάριο έγινε ουσιαστικά η προσομοίωση ενός οικονομικού σοκ, με υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες, κρίση στις χρηματαγορές και στην αγορά ακινήτων και άνοδο των επιτοκίων που έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην έχουν πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον προσεχή Νοέμβριο η ΕΚΤ αναλαμβάνει την ενιαία εποπτεία των 120 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Με τα τεστ αντοχής ήθελε να γνωρίζει εξαρχής ποια ιδρύματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σε ποιο βαθμό.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa, Spiegel)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη