allnews-epirus

ΤΟ "ΕΘΙΜΟ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: 500 ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,,,,39 ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.

Αναφορά στις καταλήψεις στα σχολεία έκανε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις υπηρεσίες του οι καταλήψεις φτάνουν τις 500.
«Είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορεί να μείνει έτσι, Να αναλογιστούμε όλοι ποιο πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά. Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις», προειδοποίησε.
«Ξεκινά σε μία πολύ δύσκολη χρονιά μία κινητοποίηση που έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να γίνουν τα μαθήματα», ανέφερε ο Α. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «σήμερα άρχισε κύμα καταλήψεων στα σχολεία» και θέτοντας το ερώτημα: «αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Είναι μέρες για φροντιστήρια; Η ύλη αυτή που θα πάει; Είναι πολύ μεγάλο θέμα».
39 ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΗΠΕΙΡΟ
Σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων, συμμετέχοντας έτσι στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην Άρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.
Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.
Η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης, Δώρα Χουλιάρα αναφέρθηκε ειδικά στη περίπτωση της Άρτας, επισημαίνοντας, ότι οι μαθητές στα σχολεία που λειτουργούν στις ορεινές περιοχές του νομού και ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, δεν προχώρησαν σε καταλήψεις.

Οι μαθητές εκφράζουν μεταξύ άλλων, την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων, ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Χωρίς μαθήματα σήμερα σε όλα τα Λύκεια και στα περισσότερα γυμνάσια στο Αγρίνιο αλλά και σε πολλά άλλα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανία.
Οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων με τις καταλήψεις-πέραν των επιμέρους αιτημάτων- εκφράζουν τη διαφωνία τους στις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και αυτές που έχουν συντελεστεί στα πλαίσια του “Νέου Λυκείου” . Η ακριβής εικόνα και ο αριθμός των υπό κατάληξη σχολείων στο Νομό καταγράφεται τώρα ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 25 περίπου ενώ σε τέσσερα-πέντε οι μαθητές επέλεξαν αποχή . Στο Αγρίνιο ειδικότερα τελούν υπο κατάληψη και τα έξι Γενικά Λύκεια και τα δύο ΕΠΑΛ και τα 2ο, 3ο , 6οκαι  7ο Γυμνάσια  με αποχή στο 1ο. Επίσης καταλήψεις έγιναν στα ΓΕΛ Μεσολογγίου,  Ευηνοχωρίου, Βόνιτσας, Αιτωλικού, Ματαράγκας,  Μύτικα , Νεοχωρίου, Παραβόλας, το Γυμνάσιο με τις Λυκειακές τάξεις Φυτειών, το Γυμνάσιο με τις Λυκειακές τάξεις Παλαίρου, τα ΕΠΑΛ Καινουρίου και Μακρυνείας και τα Γυμνάσια Παραβόλας και Ευηνοχωρίου ενώ στο Γυμνάσιο Καλυβίων απείχε μέρος των μαθητών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε καταλήψεις σε σχολεία των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν προχωρήσει μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για το εκπαιδευτικό σύστημα, την τράπεζα θεμάτων, τις ελλείψεις καθηγητών και το κτιριακό.
Σήμερα, στο Ηράκλειο, μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νομό Ηρακλείου περίπου 30 σχολικά συγκροτήματα τελούν υπό κατάληψη, ενώ στον νομό Λασιθίου υπό κατάληψη βρίσκονται 15 Γυμνάσια και Λύκεια.

ΧΑΝΙΑ
Σε καταλήψεις σχολείων έχουν προχωρήσει από το πρωί μαθητές των Χανίων. Όπως δήλωσε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μανούσος Μαραγκάκης, από τα 50 σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, γυμνάσια, λύκεια και επαγγελματικά λύκεια, τα 19 τελούν υπό κατάληψη.

Οι μαθητές έβαλαν λουκέτο στα σχολεία με απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων, ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Σε καταλήψεις σε σχολεία του Ρεθύμνου έχουν προχωρήσει από το πρωί, μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το εκπαιδευτικό σύστημα, τα κτιριακά προβλήματα, τις υποδομές στη σχολική κοινότητα, το Νέο Λύκειο και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Σε συλλαλητήριο, το μεσημέρι, μπροστά από το δημαρχείο Ρεθύμνου οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μίλησαν ενάντια στο σχολείο που αφήνει αμόρφωτα τα παιδιά, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, ενώ τέθηκε το ζήτημα των μαθητών που στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο διαβίωσης τους κατά τις σχολικές ώρες.
Η σημερινές κινητοποιήσεις αφορούν επίσης σε μεγάλο ποσοστό στο Νέο Λύκειο, τη τράπεζα θεμάτων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς των μαθητών στο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τη μαθησιακή ενίσχυση των μαθητών μέσω φροντιστηρίων ή άλλων δομών.
Σύμφωνα με τους γονείς και τα μέλη των συλλόγων γονέων, όλα αυτά τα προβλήματα έχουν δημιουργήσει τεράστια πίεση στα παιδιά, ενώ επισημάνθηκε παράλληλα το μεγάλο ποσοστό μετεξεταστέων, όπου στο Ρέθυμνο ξεπέρασε το 35%.
Οι μαθητές δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στις επάλξεις, ενώ δεν διαφωνούν με καμία προσπάθεια αναβάθμισης των σχολείων και του συστήματος της εκπαίδευσης.
Διαφωνούν όμως, όπως είπαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, με κινήσεις και αποφάσεις που δεν είναι μελετημένες και δημιουργούν προβλήματα, τόσο στους ίδιους, όσο και στις οικογένειες τους.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη