allnews-epirus

ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ ΠΑΤΡΑ, ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Κεφαλονιά: 5,1 Ρίχτερ στη 1.15 τα ξημερώματα - Αισθητός σε όλη την νότια Ελλάδα ο σεισμός  Είχε μεγάλη διάρκεια
Στο ρυθμό των Ρίχτερ κινείται από την Παρασκευή η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή, λόγω των σεισμών που εκδηλώνονται με επίκεντρο την Κεφαλονιά και την Αιγιάλεια.
Στις 01.15 τα ξημερώματα σήμερα η Πάτρα κουνήθηκε από τα 5,2 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, με επίκεντρο 12 χλμ δυτικά του Αργοστολίου.
Το επίκεντρο καταγράφεται  11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά (στην περιοχή Βαρδιάνων) σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός σε όλη την νότια Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού  Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης όπως αναφέρει στην προσωπική του σελίδα στο facebook : "«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε αρκετή μετασεισμική δράση. Η ευρύτερη περιοχή είναι διεγερμένη. Πρέπει να κάνει μερικούς 4-4.5 για να πούμε ότι είναι φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία. Ας έχουμε το νου μας λοιπόν και ας απομακρύνουμε τα βαριά αντικείμενα από τα πάνω ράφια.» Και προσθέτει:
«Ο χθεσινός σεισμός οφείλεται στην διέγερση του Νότιου τμήματος του σεισμογόνου χώρου που μας έδωσε τους σεισμούς του Φεβρουαρίου. Στη περιοχή αυτή δεν έχουμε πολύ μεγάλα ρήγματα. Το άλλο παρήγορο είναι ότι η μετασεισμική ακολουθία "πάει" προς τη θάλασσα. Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι  είναι μάλλον υποτονική πρέπει να έχουμε περισσότερους και μεγαλύτερους μετασεισμούς πχ 4-4.6. Είναι σίγουρο ότι η Κεφαλονιά έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον Εγκέλαδο αλλά ευτυχώς ο καλός οικοδομικός ιστός του νησιού και η ψυχραιμία των Κεφαλλονιτών ελαχιστοποιούν τον σεισμικό κίνδυνο».
O Ευθύμιος Λέκκας 
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογία κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο inkefalonia.gr εμφανίζεται καθησυχαστικός.
"Η δόνηση αυτή εκδηλώθηκε στον ίδιο επικεντρικό χώρο που έδωσε και την δόνηση της Παρασκευής, των 4,8 βαθμών. Είναι μία δραστηριότητα που εντάσσεται στο νότιο κλάδο του ρήγματος που έδωσε τον μεγάλο σεισμό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Η δόνηση είναι πολύ θετικό που έγινε στον θαλάσσιο χώρο και εκτός κατοικημένων περιοχών. Θεωρούμε ότι ενεργοποιήθηκε ο νότιος κλάδος του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, ο οποίος όμως δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς γιατί περιλαμβάνει μικρά ρήγματα. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.
Βεβαίως και η πολιτική προστασία και οι φορείς της Κεφαλονιάς και ο ΟΑΣΠ, παρακολουθούν το φαινόμενο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να μην υπάρχει φόβος και να υπάρχει νηφαλιότητα στις επόμενες ώρες.
Θεωρώ ότι το φαινόμενο θα σταματήσει εδώ και δεν θα δώσει κάτι μεγαλύτερο".

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη