«Είναι και οι δυο υψηλής διανοητικής ικανότητας» σχολιάζει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γ. Βαρουφάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Ο κ. Άνθιμος χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ευγενή, αλλά θεωρεί λάθος του κ. Τσίπρα - προβλέποντας ότι θα το πληρώσει «αν γίνουν σύντομα εκλογές» - το ότι έδωσε πολιτικό όρκο στη Βουλή.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν μένει, όμως, μόνο στο σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς αποκαλύπτει τους μύχιους πόθους του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να εμπλακεί στην πολιτική, ενώ τα «ψέλνει» στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την «τουρκοφιλία» του, όπως λέει.
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ, για το οποίο ο κ. Άνθιμος προτείνει το όνομα «Δημοκρατία της Πελαγονίας».
Μας εκπλήξατε και πάλι με τους επαίνους σας για τον κ. Τσίπρα. Γίνατε ΣΥΡΙΖΑ, είστε «τσιπρικός» τελικά;
Δεν έχει αυτή την έννοια η άποψη που διατύπωσα. Είπα αυτό που ισχύει στη ζωή της Εκκλησίας, να εύχεται δηλαδή πάντοτε για εκείνους που ασκούν εξουσία. Επειδή, λοιπόν, πιστεύω ότι η προσπάθεια που γινόταν στις Βρυξέλλες να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα για τα δικά μας θέματα αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό και την οικονομία μας, γι’ αυτό είπα ότι αναγνωρίζω τον αγώνα που κάνουν και εύχομαι καλή επιτυχία.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στην περίοδο της αντιπολίτευσης, όσο και τη μικρά περίοδο της κυβερνητικής εξουσίας και ο ίδιος και μερικοί συνάδελφοί του έχουν κάνει ένα ουσιώδες λάθος: ομολόγησαν δημοσίως ότι είναι άθεοι.
Ο πολιτικός όρκος
Σχολιάζοντας τον πολιτικό όρκο που έδωσε ο πρωθυπουργός αλλά και πολλοί από τους υπουργούς της κυβέρνησής του και βέβαια βουλευτές του κόμματός του κατά την ορκωμοσία της Βουλής ο κ. Άνθιμος υποστήριξε ότι «από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση που είχαμε και μέχρι προχθές, εδίδετο ο θρησκευτικός όρκος και αυτοί που επρόκειτο να μας διοικήσουν δεσμεύονταν ενώπιον του Θεού ότι θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους επ’ ωφελεία του λαού. Παραβιάστηκε μια τέτοια αρχή. Ο λαός είτε το θέλουν είτε όχι έχει πίστη, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Δεν θέλω να πω τα ονόματα των υπουργών, είναι τέσσερις που είπαν ότι εγώ είμαι άθεος. Δεν σε ψήφισε ο λαός για να τους πεις αν πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Σε ψήφισε να τον βοηθήσεις στις προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουμε στην πατρίδα. Το θέμα της προσωπικής πίστεως που έχει ο καθένας είναι προσωπικό και δεν παρίσταται ανάγκη να το προβάλλουμε ως πολιτικοί άρχοντες».
Μάλιστα, προβλέπει ότι το θέμα του πολικού όρκου μπορεί να στοιχίσει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «αν γίνουν σύντομα εκλογές, θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα».
Πως κρίνετε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στο Άγιον Όρος «συνομίλησε» με την εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί»;
Πιστεύω προσωπικά, και με μια μακρά μου πείρα στη ζωή, ότι μέσα στον εαυτό του διεξάγεται μια πάλη, δεν είναι σκληρός άνθρωπος ο κ. Τσίπρας και δεν έχουν πάει χαμένες οι προσπάθειες αγωγής από τους γονείς του που, απ΄ότι έχω μάθει, δεν τους γνωρίζω, είναι κοντά στην Εκκλησία. Και μόνο μέσα στο κόμμα στράφηκε σ’ αυτή την κατεύθυνση, σ' αυτή την κοσμοθεωρία. Επομένως, έρχονται στιγμές που αυτό εξεγείρεται και του βγαίνει, όπως βγήκε και στο Άγιον Όρος. Που αλλού θα του έβγαινε εκτός από το Άγιον Όρος;. Εγώ το χάρηκα που μπήκε και έμεινε μόνος με την εικόνα.
Σε ερώτηση για το τι μπορεί να έκανε όταν βρέθηκε μόνος του ο Αλέξη Τσίπρας με την εικόνα του «Άξιον Εστί» ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απάντησε: Εγώ νομίζω ότι έκανε μια δική του προσωπική προσευχή για να πάει καλά στην αποστολή που πρέπει να εκπληρώσει.
Οι πολιτικές βλέψεις του Χριστόδουλου
Λεγόταν ότι ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε πολιτικές βλέψεις.
Σε πολλές άλλες φάσεις μετά τη σύγκρουση που είχαμε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, είδα ότι είχε κάποιες τέτοιες ηγετικές φιλοδοξίες παραπάνω. Θα του άρεσε, αλλά δεν υπήρξαν ευκαιρίες… Ήταν του χαρακτήρα του, εγώ τον χαιρόμουν, αλλά πολλές φορές τον συγκρατούσα.
«Δημοκρατία της Πελαγονίας»
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είναι γνωστός για τις μάχιμες θέσεις του και τα «πύρινα» κηρύγματά του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Αυτό είναι το μεγάλο μας θέμα. Άκουσα τον πρωθυπουργό που μίλησε για σύνθετο όνομα. Ε, αυτό δεν το ανεχόμεθα. Δεν το είχαμε αποδεχθεί ούτε επί προκατόχου μου Παντελεήμονος, ούτε οι ειδικοί που απασχολήθηκαν, ούτε ο ίδιος ο λαός μέχρι τώρα. Τι θα πει δηλαδή “σύνθετο όνομα”», προτείνοντας για τη διευθέτηση το «Δημοκρατία της Πελαγονίας».
Όπως σημειώνει «έχουν και άλλα δυο-τρία που βγαίνουν από περιοχές τους, αλλά εγώ σας λέω γιατί να μην μείνει “Δημοκρατία των Σκοπίων”».