allnews-epirus

ΤΟΜΑΣ ΟΠΕΡΜΑΝ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ...

Ο πρόεδρος της ΚΟ των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν υπογράμμισε την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τονίζοντας ότι ενδεχόμενο Grexit θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή ιδέα.
Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της ΚΟ των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν υπογράμμισε την ανάγκη να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, «ελπίζω ότι (σ.σ. αυτή η εμπιστοσύνη) δημιουργήθηκε χθες ανάμεσα στην καγκελάριο και τον κ. Τσίπρα. Ακόμη κι αν υπάρχει μεγάλο πολιτικό χάσμα, χρειάζεται τουλάχιστον μια κοινή αντίληψη για τα προβλήματα και αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να μπορούν να βασιστούν η μία στην άλλη».
Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη
«Aυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν συνδέεται με το πελατειακό σύστημα», δήλωσε ο Τόμας Όπερμαν
«Aυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν συνδέεται με το πελατειακό σύστημα», δήλωσε ο Τόμας Όπερμαν
Ο Τόμας Όπερμαν κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει «επιτέλους» τη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων στο εσωτερικό της Ελλάδας, τονίζοντας ότι τώρα θα «πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα» και να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά μια λίστα μεταρρυθμίσεων. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε παράλληλα ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να τύχει υποστήριξης. Όπως διευκρίνισε, «αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν συνδέεται με το πελατειακό, εν μέρει διεφθαρμένο σύστημα και την σκιώδη οικονομία στην Ελλάδα, αλλά εξελέγη προκειμένου να αντιμετωπίσει όλα αυτά – όπως εξήγγειλε η ίδια. (…) Νομίζω ότι αυτή είναι μία πρώτη προσέγγιση, την οποία δεν έχουμε ακούσει κατ' αυτόν τον τρόπο από άλλες κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Αυτή η κυβέρνηση αξίζει σε αυτό το σημείο μία αληθινή ευκαιρία».
Ο Τόμας Όπερμαν υπογράμμισε ότι η διαμάχη για το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι ελληνογερμανική υπόθεση, αλλά κάτι που αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη στο σύνολό της. Όπως επισήμανε, «πρέπει να αναζητήσουμε τα προβλήματα εντός της ευρωζώνης. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα συνιστούσε πολιτική καταστροφή, όχι μόνο για την ευρωζώνη αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιδέα, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη τις πολλές διεθνείς εστίες κρίσης γύρω μας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη».
Το ζήτημα των επανορθώσεων «έκλεισε» μεν, αλλά
«Οι θηριωδίες των εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα μπαίνουν ακόμη ανάμεσα σε Γερμανούς και Έλληνες»
«Οι θηριωδίες των εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα μπαίνουν ακόμη ανάμεσα σε Γερμανούς και Έλληνες»
Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός συμπαρατάχθηκε με την επίσημη γερμανική θέση, λέγοντας ότι «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά». Ωστόσο, τόνισε ότι η γερμανική πλευρά θα πρέπει να προωθήσει περαιτέρω την ελληνογερμανική συμφιλίωση με εργαλεία όπως το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.
Όπως υπογράμμισε, «πιστεύω ότι οι θηριωδίες των εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα μπαίνουν ακόμη ανάμεσα σε Γερμανούς και Έλληνες και ως εκ τούτου είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κάτι γι΄αυτό».
Άρης Καλτιριμτζής (dlf)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη