Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της χώρας, τα οξυμένα προβλήματα και οι προτεραιότητες για τις ορεινές περιοχές, τα επείγοντα ζητήματα παιδείας, αλλά και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας είναι τα θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση στην προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στα Γιάννενα, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».
Σε δύο κρίσιμα για την στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων αλλά και την αποπληρωμή των οφειλόμενων των γεωργοκτηνοτρόφων για τα έτη 2013-2014, εστίασε στην εισήγησή του ο Δημήτρης Τζιαχρήστας, πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης , μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Δομοκού.
Όπως ανέφερε «τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για την κτηνοτροφία στη χώρα μας η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, θέμα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την καταβολή προς τους κτηνοτρόφους της εξισωτικής αποζημίωσης του άρθρου 68 και της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και να επηρεάσει την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων, όπως αυτό της βιολογικής κτηνοτροφίας, της διατήρησης αυτοχθόνων φυλών κ.α.»
Ο κ. Τζιαχρήστας διευκρίνισε ότι από το 2012 οπότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφαίρεσε από τους διαθέσιμους βοσκότοπους πολύ μεγάλο αριθμό στρεμμάτων, δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους. Αν και μετά από διαμαρτυρίες το θέμα φαίνεται να έχει διευθετηθεί για το χρονικό διάστημα μετά την 1-1-2015, με την ψήφιση του νόμου 4254/2014, ωστόσο όπως διευκρίνισε «παραμένουν σε εκκρεμότητα τα έτη 2013 και 2014, για τα οποία οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις δεν επαρκούν για να διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους».
Παρουσιάζοντας τις προτεινόμενες ενέργειες αναφέρθηκε αναλυτικά στην αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπου, αλλά και την αποπληρωμή των οφειλόμενων των γεωργοκτηνοτρόφων για τα έτη 2013-2014, μετά την προφανή αστοχία του υπουργείου Αγροτικής Aνάπτυξης να μειώσει τους επιλέξιμους βοσκότοπους κατά 30% .
Στην ανάγκη στήριξης των ορεινών δήμων από το κεντρικό κράτος αναφέρθηκε η Αλίκη Σωτηριάδου, πρόεδρος επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Παρανεστίου.
Σύμφωνα με την κυρία Σωτηριάδου είναι επιτακτική η ανάγκη εκτίμησης του πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών μικρών πληθυσμιακά δήμων και το κριτήριο της ορεινότητας θα πρέπει να ενισχυθεί για την κατανομή ΚΑΠ και ιδιαίτερα της ΣΑΤΑ.
Στον τομέα της Ανάπτυξης, επεσήμανε πως η εξειδίκευση για τους ορεινούς δήμους των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, Π.Α.Α. κ.λπ.) πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο των αυτοδιοικητικών, όπως και η εφαρμογή ειδικού προγράμματος τεχνικής υποστήριξης μικρών δήμων για την προετοιμασία έργων και δράσεων για το ΕΣΠΑ.
Οι ορεινοί δήμοι, όπως είπε, μεταξύ άλλων διεκδικούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όπως η θεσμοθέτηση μειωμένου ΦΠΑ στο 16%, 9% και 5% στις ορεινές δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, επαναφορά στο καθεστώς ασφάλισης στον ΟΓΑ των επαγγελματιών των ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες των συγκεκριμένων δήμων και μάλιστα σε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ανύπαρκτες είναι και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Πρότεινε τη θέσπιση κινήτρων πρόσληψης και παραμονής προσωπικού (με μοριοδότηση της εντοπιότητας, της παραμονής στη θέση πρόσληψης για ικανό χρονικό διάστημα) καθώς και τη θεσμική κατοχύρωση της υποχρεωτικής διοικητικής υποστήριξης των ορεινών δήμων από τις έδρες των νομών ή όμορους δήμους ή της υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας.
Στα ανοιχτά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Επιτροπή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας, έκανε εκτενή αναφορά στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.
Ειδικότερα αναφέρθηκε:
Στις σχολικές Επιτροπές που αντιμετωπίζουν σειρά θεσμικών, οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων, ενώ είναι σαφής η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησής τους,
Στην επαναπρόσληψη Σχολικών Φυλάκων,
Στη μη προώθηση συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων,
Στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών εγκαταστάσεων,
Στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας που στο μεγαλύτερο ποσοστό υπολειτουργούν,
Στη νεολαία και την ανάγκη εμπλοκής της στα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην πολιτική γενικότερα,
Στα Τοπικά Συμβούλια Νέων που είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανενεργά,
Στις κτιριακές ανάγκες και το κόστος λειτουργίας σχολικών εγκαταστάσεων: Στην Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων,
Στη Λειτουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων με στόχο την ενίσχυση ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού,
Επίσης ο Γ. Ιωακειμίδης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Επιτροπή, και τις δράσεις που σχεδιάζει. Συγκεκριμένα:
Έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση της Επιτροπής με τον καινούργιο υπουργό Παιδείας, προκειμένου να εκτεθούν από τη μεριά της ΚΕΔΕ τα προβλήματα που απασχολούν την Τ.Α., αλλά και να υπάρξει γόνιμος διάλογος μεταξύ αυτής και του υπουργείου,
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση και η αποστολή ερωτηματολογίου, προς όλους τους δήμους, ώστε να αναδειχθούν τα κρίσιμα εκείνα ζητήματα, τα οποία η επιτροπή θα κληθεί να προσεγγίσει
Συνάντηση και στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), που αποτελεί από τους φορείς – κλειδιά στην υλοποίηση του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης,
Διοργάνωση συνεδρίου αφιερωμένου στη νεολαία και τις δράσεις της, με τη συμμετοχή των νεότερων δημοτικών συμβούλων από κάθε δήμο.