Λίγο μετά τις 14:00, αναχώρησε από τα Γιάννενα η πομπή με τη σορό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προκειμένου να φύγει με πλοίο από τον Πειραιά, στις 21:00, για την ιδιαίτερη πατρίδα του παιδιού, τους Αρμένους Ρεθύμνου, όπου θα γίνει η κηδεία.
«Το σύνολο των ευρημάτων συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της αυτοχειρίας» ανέφερε, σύμφωνα με την αστυνομία, ο ιατροδικαστής Θ. Βουγιουκλάκης στις αρμόδιες Αρχές, μετά τη νεκροτομία στη σορό του σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, στα Γιάννενα, ο θάνατος του οποίου έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, κατά τη νεκροτομία βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».
Όσον αφορά τον χρόνο του θανάτου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης του 20χρονου. Συγκεκριμένα, κατά τη νεκροτομία βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστεί.
Η εκδοχή της αυτοχειρίας, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δημιουργεί, δικαστικά, ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για τον θάνατο του νεαρού σπουδαστή. Και αυτό γιατί, όπως προβέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ». Αυτό πρακτικά είναι πολύ δύσκολο.
Ωστόσο, ή έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του θανάτου.
Η ΓΣΕΕ
Τη θλίψη και την αγανάκτησή της για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Ιωάννινα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και ζητά «την άμεση απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του 20χρόνου φοιτητή».
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, το κράτος «πρέπει να σταματήσει να είναι απλώς παρατηρητής των γεγονότων και να προχωρήσει στη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων για την έγκαιρη αντιμετώπιση φαινομένων εκφοβισμού και διακρίσεων, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».
«Ζητάμε αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας, δεσμευτικές ρυθμίσεις σε συλλογικές συμβάσεις και πάνω απ' όλα εκπαίδευση με στόχο τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.