Εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας Τσέχοι πουλάνε τα διαβατήριά τους. Πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία προθυμοποιούνται να τα αγοράσουν ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Η αστυνομία στην Πράγα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο φαινόμενο. Την πώληση ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Πολλά στοιχεία δεν είναι ακόμα γνωστά, λέει ο Χούμπερτ Λανγκ από το τμήμα έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων της τσεχικής πρωτεύουσας:
«Ίσως τα πράγματα να έχουν ως εξής: ορισμένες ασθενείς κοινωνικά ομάδες πουλάνε τα διαβατήριά τους. Πηγαίνουν στην αστυνομία και τα δηλώνουν είτε ως χαμένα είτε ως κλεμμένα. Είτε πρόκειται για έγγραφα ανθρώπων που έχουν πεθάνει και δεν έχουν επιστραφεί στις αρχές. Η πιο επικίνδυνη όμως κατηγορία είναι έγγραφα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί ούτε ως χαμένα ούτε ως κλεμμένα. Αυτό σημαίνει ότι τα νούμερα των διαβατηρίων δεν εμφανίζονται σε κανένα σύστημα πληροφόρησης του Σένγκεν. Και για αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος στα σύνορα του Σένγκεν».
Η αστυνομία εικάζει πως πίσω από αυτές τις αγοραπωλησίες κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα. Τα διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών στις αραβικές χώρες και κυρίως στις εμπόλεμες περιοχές κοστίζουν μια περιουσία:
«Οι πρόσφυγες χρειάζονται ένα οποιοδήποτε διαβατήριο για να ανέβουν σε ένα αεροπλάνο και να μπορέσουν να πετάξουν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στη συνέχεια ζητούν άσυλο εκεί. Τα διαβατήρια της Τσεχίας θεωρούνται από τα πιο ασφαλή στον κόσμο, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μπορούν να παραποιηθούν με τον πιο εύκολο τρόπο».
Δύσκολη η απόδειξη της πώλησης διαβατηρίου
Για τους πρόσφυγες τα ταξιδιωτικά αυτά έγγραφα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δυνατότητα να μπουν στο αεροπλάνο και να φύγουν μακριά. Το γεγονός ότι μόλις φτάσουν στον προορισμό τους διαπιστώνεται ότι τα διαβατήρια είναι κλεμμένα, δεν παίζει κανένα ρόλο, καθώς έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για άσυλο. Πάνω από 100 περιπτώσεις κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων έχει καταγράψει στο μεταξύ η τσεχική αστυνομία. Ο αριθμός των αδιευκρίνιστων περιπτώσεων είναι φυσικά ακόμα μεγαλύτερος.
Η αστυνομία προσπαθεί να ελέγξει ποιοι είναι αυτοί που πουλάνε τα διαβατήριά τους. Ο Χούμπερτ Λανγκ έχει διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι προέρχονται από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Πόσα χρήματα όμως πληρώνουν οι δουλέμποροι για τα διαβατήρια και ποιοι δρόμοι ακολουθούνται μέχρι να φτάσουν στις περιοχές κρίσης, δεν το έχει ακόμα ανακαλύψει η αστυνομία. Ο Χούμπερτ Λανγκ λέει σχετικά:
«Το πιο δύσκολο είναι να αποδειχθεί ότι κάποιος πράγματι πουλάει τα έγγραφα του. Φυσικά εάν κάποιος χάνει το διαβατήριο του δυο-τρεις φορές το χρόνο είναι ύποπτο».
Η αστυνομία ελπίζει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνουν πιο αυστηρές οι διατάξεις για περιπτώσεις συχνής απώλειας του διαβατηρίου. Μέχρι τότε όμως ο δρόμος είναι μακρύς και το εμπόριο με τα ταξιδιωτικά έγγραφα θα συνεχίσει να ανθεί.
Kilian Kirchgeßner
Tags
ΔΙΕΘΝΗ