Το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο κατόπιν αίτησης από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας είναι να υποβάλει η Ελλάδα την αίτησή της το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να εξηγήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης. Στην αίτησή της η Ελλάδα μπορεί επίσης να ζητήσει προκαταβολή που μπορεί να ανέλθει στο 10 % της αναμενόμενης οικονομικής συνδρομής από το Ταμείο>>, τονίζει η Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια Επίτροπος για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, σε απάντηση της προς την Ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει υποστεί πολλαπλές φυσικές καταστροφές στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, η απάντηση της κ. Κρέτσου στη Μαρία Σπυράκη, ειδικά όσον αφορά το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα, δείχνει το δρόμο στον οποίο οφείλει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα ταχύτατα.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται, εφόσον δεν το έχει ήδη πράξει, να σπεύσει να αποτιμήσει τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν πολλές περιοχές της χώρας μας το τελευταίο διάστημα, ώστε να ζητήσει προκαταβολικά το 10 % της κοινοτικής υποστήριξης που προβλέπεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση της Επιτρόπου προς τη Μαρία Σπυράκη, «η ενεργοποίηση του Ταμείου θα εξαρτηθεί από το ποσό της συνολικής άμεσης ζημίας, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές και να γνωστοποιηθεί με την αίτηση».
Τέλος, η αρμόδια Επίτροπος επισημαίνει ότι <<η ενεργοποίηση του Ταμείου θα εξαρτηθεί από το ποσό της συνολικής άμεσης ζημίας, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές και να γνωστοποιηθεί με την αίτηση. Στην περίπτωση περιφερειακής καταστροφής, η ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής>>
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης που είχε υποβάλλει η κ. Σπυράκη στις 3 Φεβρουαρίου-μόλις μία ημέρα μετά τις καταστροφές- έχει ως εξής:
«Θέμα:Επίσπευση της διαδικασίας ενεργοποίησης πόρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Ελλάδα και πρόληψη μελλοντικών κινδύνων
Τις τελευταίες μέρες πολύ έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα την ηπειρωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν πολλοί ποταμοί και να γίνουν μεγάλες καταστροφές.
Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στην περιφέρεια Ηπείρου, κατέρρευσε, ενώ οι τοξωτές γέφυρες Καταφυλίου-Αυλακιού και Τέμπλας Βρουβιανών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικά μνημεία παλαιάς αρχιτεκτονικής, έχουν μεγάλες ζημιές.
Στα υδροηλεκτρικά φράγματα (Πηνειού, Πουρναριού) γίνεται έκτακτη εκτόνωση, ενώ μετά το άνοιγμα του φράγματος τού Ιβαΐλογκραντ στην Βουλγαρία κινδυνεύει ο Έβρος ποταμός.
Οι καταστροφές σε υποδομές (οδικό δίκτυο), επιχειρήσεις, οικίες, καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Υπάρχουν περιθώρια επίσπευσης της διαδικασίας ενεργοποίησης των πόρων που διαθέτει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές που υφίστανται χώρες σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία και με περιορισμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λόγω της εφαρμογής προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;
Υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία με στόχο την ενίσχυση του περιφερειακού́ μηχανισμού́ πολιτικής προστασίας για την πρόληψη κίνδυνων και την αντιμετώπιση των καταστροφών;
Προβλέπονται ειδικοί πόροι για την αποκατάσταση πολιτιστικών πόρων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και, αν ναι, αυτοί προέρχονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης ή από τα Διαρθρωτικά Ταμεία;»
Ολόκληρο το κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου έχει ως εξής:
«Το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο κατόπιν αίτησης από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας είναι να υποβάλει η Ελλάδα την αίτησή της το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να εξηγήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης. Στην αίτησή της η Ελλάδα μπορεί επίσης να ζητήσει προκαταβολή που μπορεί να ανέλθει στο 10 % της αναμενόμενης οικονομικής συνδρομής από το Ταμείο.
Η ενεργοποίηση του Ταμείου θα εξαρτηθεί από το ποσό της συνολικής άμεσης ζημίας, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές και να γνωστοποιηθεί με την αίτηση. Στην περίπτωση περιφερειακής καταστροφής, η ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής σε επίπεδο NUTS 2 (για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, για παράδειγμα, το κατώτατο όριο είναι 123 εκατ. ευρώ). Για μια μεγάλη καταστροφή (σε εθνικό επίπεδο), το κατώτατο όριο είναι 0,6 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ), το οποίο για την Ελλάδα επί του παρόντος ανέρχεται σε 1 091 δισ. ευρώ.