Παρουσιάστηκαν στο έκτακτο συμβούλιο υπ. Εξωτερικών και Εσωτερικών των 28 νέα μέτρα για το μεταναστευτικό, παραμένουν όμως ακόμη αόριστες οι λεπτομέρειες. Μογκερίνι: «Τίθεται θέμα γοήτρου για την ΕΕ».
Στη δράση περνά η ΕΕ μετά και τη νέα τραγωδία με θύματα μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών των 28 κρατών – μελών συμφώνησαν χθες βράδυ σε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο σε ένα σχέδιο 10 σημείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της βοήθειας διάσωσης και την καταστροφή των πλοιαρίων που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Το σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ που συγκαλείται εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη (23.04).
Τα βασικά σημεία
Τα βασικά σημεία
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, έκανε λόγο για τα «πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση μιας καλής ευρωπαϊκής απάντησης». «Η Ευρώπη διέγνωσε το χαρακτήρα του επείγοντος στο πρόβλημα και τώρα δείχνει μια ισχυρή αντίδραση», τόνισε. Το σχέδιο από 10 σημεία προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση και επέκταση της επιχειρησιακής δράσης των προγραμμάτων «Ποσειδών» και «Τρίτων», κατάσχεση και καταστροφή των πλοιαρίων που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών οργανισμών Europol, Frontex και Eurojust για τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από ομάδες που θα βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ελλάδα, λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες, δημιουργία πιλοτικού προγράμματος για την μετεγκατάσταση σε εθελοντική βάση των μεταναστών και την επίσπευση των διαδικασιών απέλασης μεταναστών που δεν διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα υπό τον συντονισμό της Frontex. Το σχέδιο αυτό παραμένει ακόμη πολύ αόριστο στις λεπτομέρειές του.
Πόσες φορές «ποτέ πια»;
Πόσες φορές «ποτέ πια»;
Τόμας ντε Μεζιέρ: «όσο περισσότερα πλοία διατίθενται χωρίς συμπληρωματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών, τόσο περισσότερο ενθαρρύνονται οι δουλέμποροι»
Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο afp η πιο «θεαματική» πρόταση της Κομισιόν είναι η κατάσχεση και καταστροφή των πλοιαρίων, με τα οποία μεταφέρονται οι μετανάστες. Όπως δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος θα πρόκειται για μια «πολιτική και στρατιωτική» επιχείρηση, για την οποία θα χρειαστεί «εντολή» από τα ΗΕ και θα γίνει στα πρότυπα της επιχείρησης «Αταλάντα», εναντίον πειρατών στις ακτές της Σομαλίας. Σύμφωνα με πρόταση του Λουξεμβούργου η ΕΕ θα επιδιώξει την καλύτερη διανομή των μεταναστών στην Ευρώπη ώστε να δοθεί ανάσα στην Ιταλία, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες με μεγάλες μεταναστευτικές ροές.
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ υπογράμμισε ότι όσο περισσότερα πλοία διατίθενται χωρίς συμπληρωματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών, τόσο περισσότερο ενθαρρύνονται οι δουλέμποροι να συνεχίσουν το έργο τους, «αλλά η Γερμανία θα στηρίξει τα μέτρα». Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταπολεμήσει πιο αποφασιστικά το δουλεμπόριο, «το πιο αποκρουστικό έγκλημα, που μπορεί κανείς να φανταστεί». Η ΕΕ δεν φέρει ευθύνη, αλλά είναι υπεύθυνη για την επίλυση αυτών των προβλημάτων». Η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρθηκε, τέλος, στο γόητρο της ΕΕ, που κινδυνεύει από τις συνεχείς εκκλήσεις «ποτέ πια».
Ειρήνη Αναστασοπούλου (afp, dpa, reuters)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ