Το παραπάνω ερώτημα θα τεθεί με επιτακτικό τρόπο όταν θα αρχίσει η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους οικείους των θυμάτων της μοιραίας πτήσης της Germanwings. Όπως φαίνεται όμως δεν «κοστολογούνται» όλες οι ζωές το ίδιο.
Στο αεροπλάνο της Germanwings εκτός από Γερμανούς και Ισπανούς ήταν και Αμερικανοί, Αργεντινοί, Αυστραλοί, Λευκορώσοι και πολίτες άλλων χωρών. Οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι οικείοι τους δεν θα είναι οι ίδιες. Ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες διαφορές ανάλογα με τη χώρα προέλευσης ή τη χώρα προορισμού.
Διαφορές στο ύψος αποζημιώσεων
Ο Κένεθ Φάινμπεργκ, κορυφαίος δικηγόρος, ο οποίος μεταξύ άλλων διαχειρίζεται ταμείο για όσους άφησαν πίσω τους τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, εξηγεί πολύ καλά το νόημα της αποζημίωσης.
«Η αδικοπραξία συμψηφίζεται με δολάρια και όχι με συγγνώμη ή άλλα ιδιωτικά συμφωνητικά. Πρόκειται για χρήματα με στόχο να μειώσουν τις συνέπειες που επιφέρει η αδικοπραξία», υπογράμμισε.
Στους συγγενείς των αμερικανών θυμάτων δίδονται κατά κανόνα περισσότερα χρήματα από ό,τι σε ευρωπαίους επιβάτες. Ο δικηγόρος Μάικ Ντάνκο, που εκπροσώπησε συγγενείς θυμάτων από τη πτώση του Κονκόρντ, δίνει ένα παράδειγμα του πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαφορά. «Κάποιος που έχασε για παράδειγμα το παιδί του ή κάποιον που δεν κέρδιζε χρήματα στη ζωή του, στη Γερμανία παίρνει 450.000 ευρώ. Στις ΗΠΑ μια τέτοια οικογένεια θα έπαιρνε μεταξύ 6 και 8 εκ. ευρώ».
Στις ΗΠΑ αποζημιώνεται ξεχωριστά η ψυχική οδύνη της οικογένειας. Ο Μάικ Ντάνκο αποδίδει τη μεγάλη διαφορά στο ύψος των αποζημιώσεων σε περίπτωση αεροπορικών δυστυχημάτων στα διαφορετικά κοινωνικά συστήματα. Από την πλευρά του ο Κένεθ Φάινμπεργκ υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να δώσει κανείς στους συγγενείς να καταλάβουν γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές στις αποζημιώσεις.
Ταμείο αποζημιώσεων και για τη Germanwings
«Ανεξάρτητα του ποια εξήγηση δίνεται για τις ιδιαιτερότητας του αμερικανικού δικαίου, υπάρχει πάντα οργή και δυσαρέσκεια και όχι ανακούφιση», λέει. «Κι όταν μια οικογένεια παίρνει λιγότερα χρήματα από κάποια άλλη, τότε προκαλεί κανείς διχασμό, οργή και πίεση».
Και οι δύο δικηγόροι δεν πιστεύουν ότι η υπόθεση της Germanwings θα κριθεί σε αμερικανικά δικαστήρια. Εν ανάγκη ίσως καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τους συγγενείς των αμερικανών επιβατών. Σύμφωνα με τον Κένεθ Φάινμπεργκ, δεν θα επιλυθούν βέβαια έτσι όλα τα προβλήματα για τη Lufthansa, μητρική εταιρεία της Germanwings. Από την εμπειρία του λέει ότι αξίζει τον κόπο να γίνουν σκέψεις -και σε αυτήν την περίπτωση- για τη σύσταση ταμείου αποζημιώσεων.
«Είναι ένα θέμα όταν λέει κάνεις, πάρε την επιταγή και τέλος, και διαφορετικό όταν λέει, θέλουμε να σας ακούσουμε, θα δώσουμε όλα τα χρήματα σε μια ανεξάρτητη υπηρεσία για να τα μοιράσει με δίκαιο τρόπο και θα σας δώσουμε την ευκαιρία να ακουστείτε». Ο Φάινμπεργκ ξέρει ότι με τα χρήματα δεν απαλύνεται ο πόνος της απώλειας και ότι θα πρέπει να δίνεται στους οικείους η δυνατότητα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους για το χαμό του αγαπημένου τους προσώπου.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (DLF)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ