allnews-epirus

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Κατηγορούμενοι για«κατάχρηση καθήκοντος» στο αίτημα των βελγικών δικαστικών Αρχών για την έκδοση του βουλευτή Mark Frroku, συνελήφθησαν ο επικεφαλής της Interpol Αλβανίας  Artan Bajraktari και η Alla Loreta ανώτερη υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας.
Το αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών για την έκδοση του βουλευτή Mark Frroku, υποβλήθηκε στο Αλβανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον περασμένο Ιανουάριο, -σύμφωνα με τον Αλβανικό τύπο-. Ο Artan Bajraktari προϊστάμενος της Interpol Αλβανίας, στα Τίρανα, φέρεται να απέκρυψε το αίτημα έκδοσης και τα στοιχεία τα οποία διαβιβάστηκαν για την ποινική δράση του βουλευτή Mark Frroku, ο οποίος κατηγορείται για φόνο στις Βρυξέλλες (1999). Για την ίδια υπόθεση, ως ύποπτοι για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων, κρατείται και η Alla Loreta η οποια ειχε χειριστεί τη υπόθεση.
Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για «κατάχρηση καθήκοντος», καθώς φέρονται ότι δεν είχαν ενημερώσει τους αρμόδιους για πληροφορίες που διαβίβασαν οι βελγικές αρχές. Ο Mark Frroku, 43 βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση στο Βέλγιο, μετά τη δολοφονία Αλβανού, το 1999. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, ο Mark Frroku, υπήρξε μέλος δικτύου σωματεμπορίας που εκτείνεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Στο διαβιβαστικό περιλαμβάνονται, και οι δύο αδελφοί του 43άχρονου Βουλευτή- ο ένας συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη (2013)εκδόθηκε στην Αλβανία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ανώτατου αξιωματικού της αλβανικής αστυνομίας (2013) ο οποίος ερευνούσε την υπόθεση των αδερφών Frroku.
Οι συλλήψεις των δύο ανώτερων αξιωματικών της Αλβανικής αστυνομίας, για την έκδοση του Mark Frrok, πραγματοποιήθηκαν με διώξεις για διαφορετικά αδικήματα. Ο Artan Bajraktari, κατηγορείται ότι απο το Σεπτέμβριο του 2013, με κατάχρηση εξουσίας – σχετίζεται με πράξεις και παραλείψεις που διαπράχθηκαν κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του- απέκρυψε τα επίσημα στοιχεία των Βελγικών Αρχών. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η Interpol Τιράνων φέρεται να ελαβε από την Ιντερπόλ στις Βρυξέλλες (27/03) αίτημα για την έκδοση του βουλευτή Mark Frroku. Ωστόσο, το αίτημα φέρεται να είχε διαβιβαστεί από τις βελγικές δικαστικές αρχές τον περασμενο Ιανουάριο (2015), προς τον επικεφαλής της Ιντερπόλ Τίρανα Artan Bajraktari.
Ο Artan Bajraktari, κατείχε προηγουμένως τη θέση του διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού του αστυνομικού κράτους, ενώ από τον Ιανουάριο διορίστηκε επικεφαλής της Interpol Αλβανίας, στα Τίρανα.
Όπως προέκυψε, από την κατηγορούσα αρχή του Εσωτερικών Υποθέσεων και την Υπηρεσία Παραπόνων του Υπουργείου Εσωτερικών ο Artan Bajraktari, παρενέβη του αξιωματός του, και οι Αρχές πραγματοποίησαν τη σύλληψή του.
Για την ίδια υπόθεση, έκδοσης του «Frroku», συνελήφθη και η πρώην επικεφαλής της Interpol Τιράνων, Loretta Alla. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά το χρόνο έρευνας της Interpol ο Ntritan Lamaj φερεται να ζήτησε να ελεγχθεί την εμπλοκή του Marku και του Αρμπέν Frrok, για τη δολοφονία, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για επιστολή που απέστειλε στις 23 Μαρτίου του 2012, περίπου ένα χρόνο πριν ο Ntritan Lamaj. Η επιστολή αυτή δημοσιεύθηκε αποκλειστικά από εφημερίδα στα Αγγλικά, την 1η Μαρτίου του 2013, πριν γίνει βουλευτής Frroku, ωστόσο παρέμειναν σιωπηλοί στην καταγγελία. Ακόμη και η αστυνομία, προσπάθησε να αρνηθεί, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω επιστολή δεν είχε φτάσει στη Γενική Διεύθυνση της Αστυνομίας. Παρά τις δηλώσεις αυτές, η εφημερίδα συνέχισε να καταγγείλει το σκάνδαλο, και δημοσίευσε μια απαντητική επιστολή, δηλώνοντας ότι «μετά από επαλήθευση της Ιντερπόλ Τίρανα για την υπόθεση των αδελφών Frroku, δεν προέκυψε να είχαν εμπλακεί σε δολοφονία στις Βρυξέλλες», αν και είναι πλέον σαφές όπως αποδείχθηκε για το αντίθετο. Σε αυτό το σημείο οι Αλβανικές Αρχές αποδίδουν ευθύνες στην Loreta Alla,ως προς την απόκρυψη των πληροφοριών ενα εξετάζεται η εμπλοκή και άλλων πρώην διευθυντές ή υπάλληλοι της αστυνομίας, οι οποίοι εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι Artan Bajraktari και Loretta Alla κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση ως ύποπτοι για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και Παραπόνων της αλβανικής Αστυνομίας ερευνούσε εδώ και περίπου δύο μήνες την υπόθεση με την εμπλοκή των ανώτερων υπαλλήλων της Interpol.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη