Οι Παλαιστίνιοι γίνονται σήμερα πλήρες μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ανοίγοντας το δρόμο για τη διερεύνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στις παλαιστινιακές περιοχές.
Οι Παλαιστίνιοι γίνονται σήμερα πλήρες μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτή η εξέλιξη είναι η κατάληξη πρωτοβουλίας του προέδρου της Παλαιστιανικής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με τη στήριξη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης PLO, που ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 2014 με τον Αμπάς να αναγνωρίζει την ποινική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου στις παλαιστινιακές περιοχές.
Η αντίδραση του Ισραήλ υπήρξε σφοδρή, με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν να παρακρατά τότε φορολογικά έσοδα που έπρεπε να καταβληθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή. Όπως διευκρίνισε στην DW η Μάργκρετ Γιοχάνσεν, ερευνήτρια του Ινστιτούτου για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, «για το Ισραήλ αυτό συνιστά μονομερή ενέργεια. Από ισραηλινή σκοπιά δεν είναι νόμιμη, διότι για την κυβέρνηση Νετανιάχου ο μοναδικός δρόμος προς τη λύση των δύο κρατών ή τον διακανονισμό της διένεξης είναι οι διμερείς διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι διμερείς διαπραγματεύσεις αποτύγχαναν πάντα έως τώρα. Τελευταία φορά τη χρονιά που πέρασε».
Αβέβαιη η δίωξη ισραηλινών και παλαιστίνιων εγκληματιών πολέμου
H πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα συλλέγει στοιχεία για την κατάσταση στις παλαιστινιακές περιοχές
Μη εποικοδομητική χαρακτήρισαν την παλαιστινιακή στάση και σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τους Παλαιστίνιους να προχωρήσουν. Ως εκ τούτου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει πλέον την ποινική δικαιοδοσία για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν στις παλαιστινιακές περιοχές από τις 13 Ιουνίου, λίγο πριν ξεσπάσει ο τελευταίος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως επισήμανε η Μάργκρετ Γιοχάνσεν, «η Παλαιστίνη προσφεύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να παρουσιαστεί ως κράτος».
Από τα μέσα Ιανουαρίου η πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα συλλέγει στοιχεία για την κατάσταση στις παλαιστινιακές περιοχές, στο πλαίσιο των λεγόμενων «προκαταρκτικών ερευνών για την Παλαιστίνη».
Ωστόσο, το αν η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει μελλοντικά σε δίκες εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών, πολιτικών ή μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων είναι αυτή την ώρα κάθε άλλο παρά βέβαιο.
Diana Hodali
Tags
ΔΙΕΘΝΗ