Για παρακολουθήσεις επιχειρήσεων και πολιτικών προσώπων σε συνεργασία με την αμερικανική NSA κατηγορείται η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΒND).
Για την ακρίβεια, το BND φέρεται να έχει βοηθήσει τους Aμερικανούς στις δικές τους παρακολουθήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για συνέχιση παλαιότερων αιτιάσεων περί συνεργασίας με την NSA και ενώ συνεχίζεται το έργο ειδικής εξεταστικής επιτροπής στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο που καλείται να διερευνήσει το τι ακριβώς συνέβη. Ήδη η αντιπολίτευση, δηλαδή το Κόμμα της Αριστεράς, αλλά και οι Πράσινοι, ζητούν να παραιτηθεί ο επικεφαλής τoυ BND Γκέρχαρντ Σίντλερ.
Η γενική γραμματέας του συγκυβερνώντος σοσιαλδημοκρατού κόμματος (SPD) Γιασμίν Φαχίμι δήλωσε με νόημα ότι πράγματι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες σε επίπεδο προσώπων. Αντιθέτως οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) επισημαίνουν ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να δοθεί η ευκαιρία στον ίδιον τον Σίντλερ να εκφράσει την άποψή του και να ενημερώσει σχετικά τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα.
«Παρανομία ή κακή διοίκηση;»
Η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση NSA είχε αποκαλύψει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αποστολή δεδομένων δεν «συνάδει» με τα συμφέροντα της Γερμανίας και της Ευρώπης. Η αντιπολίτευση μιλάει ξεκάθαρα για «οικονομική κατασκοπία», αλλά και «κατασκοπία εις βάρος πολιτικών προσώπων». Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στη γερμανική Βουλή Γρέγκορ Γύζι δηλώνει: «Είτε ο επικεφαλής του BND δεν γνώριζε τίποτε για όλα αυτά, οπότε είναι ένας κακός προϊστάμενος, είτε το γνώριζε, οπότε μιλάμε για παράνομη πράξη. Βέβαια και η καγκελαρία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού ελέγχει τις υπηρεσίες αυτές. Είτε δεν γνώριζε κι εκείνη, και αυτό θα σήμαινε ότι ο έλεγχος δεν λειτουργεί, είτε γνώριζε, οπότε μιλάμε για συμμετοχή σε μία παράνομη πράξη».
Όμως και η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε κριτική στις μυστικές υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για «τεχνικές και οργανωτικές ελλείψεις» στο BND. Ο χριστιανοδημοκράτης Πάτρικ Ζένσμπουργκ, επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση NSA, δηλώνει στη γερμανική τηλεόραση ότι θέλει να εξετάσει πιο διεξοδικά το ζήτημα. «Στις επόμενες εβδομάδες θα θέλαμε να δούμε τις σχετικές λίστες. Θέλουμε να γνωρίζουμε ποιες διευθύνσεις E-Mail και ποια κινητά τηλέφωνα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, αν αφορούν γερμανικές ή ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αν οι Αμερικανοί έχουν λάβει στοιχεία για τις επιχειρήσεις μας».
Με η χωρίς αμερικανική συγκατάθεση;
Για να γίνει όμως αυτό, σημειώνει το ρεπορτάζ της γερμανικής ραδιοφωνίας, θα πρέπει να εγκρίνει τη δημοσιοποίηση της λίστας η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους Αμερικανούς για το ζήτημα αυτό. Ουσιαστικά η γερμανική κυβέρνηση έχει τώρα τρεις επιλογές: είτε να παραδώσει τη λίστα έχοντας την έγκριση της αμερικανική κυβέρνησης, είτε να την παραδώσει ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της, είτε να απορρίψει το σχετικό αίτημα της γερμανικής Βουλής, κάτι που όμως θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλίου.
Falk Steiner/
Tags
ΔΙΕΘΝΗ