Δυόμιση εβδομάδες απομένουν μέχρι τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία στις 7 Μαΐου και το προεκλογικό τοπίο παραμένει ασαφές, με τους δύο μονομάχους να ισοψηφούν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Αμφίρροπο μοιάζει το προεκλογικό τοπίο στη Βρετανία δυόμιση εβδομάδες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρησης. Σε περίπτωση που διατηρηθεί το κλίμα αυτό, η επομένη των εκλογών θα βρει την Βρετανία χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2010, με διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό.
Ισοψηφία 34% Συντηρητικών και Εργατικών, είναι ο μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων και όπως δείχνουν οι προβλέψεις το πιθανότερο είναι πως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει έστω και οριακή αυτοδυναμία. Συμφώνα με αναλυτή της εταιρίας Populus το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο. Από τη μια πλευρά είναι υπέρ των αξιών και της κοινωνικής πολιτικής που διακηρύσσει ο Εντ Μιλιμπαντ, αλλά από την άλλη εμπιστεύονται τους Κάμερον και Οσμπορν στην διαχείριση της Οικονομίας.
Οι Φιλελεύθεροι πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος
Η έλλειψη αυτοδυναμίας κάνει και τα δύο κόμματα ευάλωτα, ως προς την επίτευξη συμμαχιών κι αυτό γιατί από το 2010, το πολιτικό τοπίο έχει μετασχηματιστεί, με την παρουσία νέων κομμάτων στα δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος. Οι Εργατικοί, θα ήταν μπροστά αν το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας διατηρούσε τα ποσοστά του 2010. Δυστυχώς, μετά την περιπέτεια του δημοψηφίσματος και το πολωτικό κλίμα που επέβαλε ο λαϊκισμός του Αλεξ Σάμον, ένα άλλοτε περιθωριακό κόμμα αναμένεται να σαρώσει στη Σκωτία, παραδοσιακά προπύργιο των Εργατικών. Η ηγέτις τους Νίκολα Στέρτζον έχει προτείνει μετεκλογική συνεργασία με τους Εργατικούς για να «εκδιωχθεί» από την εξουσία η κυβέρνηση Κάμερον. Ωστόσο, ο Εντ Μίλιμπαντ έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνασπισμού με το SNP, γνωρίζοντας ότι η σύμπραξη μαζί του θα καθιστούσε το Εργατικό Κόμμα, όμηρο των ακραίων Εθνικιστών που απαρτίζουν την κυβέρνηση του Εδιμβούργου οι οποίοι εμφορούνται από το όραμα της ανεξαρτησίας ακόμα και μετά την ήττα που υπέστησαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Από την άλλη πλευρά ο Ντέιβιντ Κάμερον απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με το UKIP που ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να πετύχει υψηλά ποσοστά σε αυτές τις εκλογές. Επομένως το κόμμα που θα κληθεί να συγκυβερνήσει με τον όποιο νικητή θα είναι και πάλι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με ή δίχως τον ηγέτη τους Νικ Κλεγκ. Παρά την δραματική μείωση των ποσοστών τους, πλέον του 50%, σε όλες τις δημοσκοπήσεις θα διαθέτουν αρκετές έδρες για να περιληφθούν για ακόμη μια φορά στο παιχνίδι εξουσίας.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Tags
ΔΙΕΘΝΗ