Ο γερμανός υπ. Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε για άλλη μια φορά το ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων. Κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις εκφράζει εκ νέου η αντιπολίτευση.
«Ανόητη» χαρακτηρίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τη σύνδεση των σημερινών προβλημάτων που άπτονται της ευρωκρίσης με το αίτημα περί καταβολής αποζημιώσεων. «Είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων», όπως είπε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο του στο Βερολίνο, «να τους δοθούν περιθώρια ελιγμών, εάν αλλάξουν πολιτική. Τα περιθώρια αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις πολεμικές επανορθώσεις».
Υπάρχει και μια ηθική ευθύνη
«Θα ήταν δίκαιο εάν εμείς ως Γερμανοί, που κερδίσαμε απίστευτα πολλά από την νομισματική ένωση, επιστρέφαμε και κάτι»
Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο, όταν συνδέει κανείς τα δυο αυτά πράγματα, «τότε κάνεις εκείνους από τους οποίους ζητάς κάτι, να πούνε ότι δεν γίνεται έτσι». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχει και μια ηθική ευθύνη, και ως προς αυτό «δεν μπορεί να μπει τελεία και παύλα», όπως είπε, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινήσεις.
Παράλληλα ο Ζ. Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να φανεί πιο γενναιόδωρη έναντι των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης. «Θα ήταν δίκαιο εάν εμείς ως Γερμανοί, που κερδίσαμε απίστευτα πολλά από την νομισματική ένωση, επιστρέφαμε και κάτι».
Ο γερμανός υπ. Οικονομίας τόνισε την ίδια ώρα ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να επιδεικνύουν τεράστιο σεβασμό στις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι Έλληνες και οι οποίες, όπως είπε, οφείλονται στην αποτυχία των πολιτικών ελίτ που «λεηλάτησαν» τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί και πάλι στα πόδια της εντός «και όχι εκτός» του ευρώ.
Η Αριστερά περί «συλλογικής ιστορικής λήθης»
«Το παρελθόν δεν έχει κλείσει ούτε πολιτικά ούτε ηθικά. Όλοι όσοι ζητούν να μπει οριστικό τέλος στη συζήτηση, κάνουν λάθος»
Κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις αντίθετα, εκφράζει για άλλη μια φορά το κόμμα της Αριστεράς. Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ο πρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την αρμόδια επιτροπή της ελληνικής βουλής: «Η υποτιθέμενη συλλογική ιστορική λήθη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνιστά όνειδος».
Μεγαλύτερη κατανόηση για τα ελληνικά αιτήματα ζητούν και οι Πράσινοι. Ο επικεφαλής της ΚΟ Άντον Χοφράιτερ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να επιδείξει περισσότερη ευαισθησία. «Το παρελθόν δεν έχει κλείσει ούτε πολιτικά ούτε ηθικά. Όλοι όσοι ζητούν να μπει οριστικό τέλος στη συζήτηση, κάνουν λάθος». Από την πλευρά του ο βουλευτής των Πρασίνων Μάνουελ Ζάρατσιν κάλεσε Ελλάδα και Γερμανία να επιλύσουν τις διαφορές τους ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.
Κώστας Συμεωνίδης (DW, dpa)