allnews-epirus

ΟΟΣΑ: Οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών στο υψηλότερο σημείο των 30 τελευταίων ετών,


Οι ανισότητες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στις περισσότερες από τις χώρες του ΟΟΣΑ και παραμένουν ακόμη μεγαλύτερες σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύεται σήμερα και αποκαλύπτει ιδιαίτερα το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
"Έχουμε φθάσει σ' ένα κρίσιμο σημείο. Οι ανισότητες στις χώρες του ΟΟΣΑ ουδέποτε ήταν τόσο υψηλές από τότε που τις μετράμε", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, ο Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση στο Παρίσι, δίπλα στην Μαριάν Τίσεν, επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για την απασχόληση.
Σήμερα, στη ζώνη του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνει 34 χώρες, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού έχει εισόδημα 9,6 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα του φτωχότερου 10%, ενώ η αναλογία αυτή ήταν 7,1 φορές στη δεκαετία του 1980 και 9,1 φορές στη δεκαετία του 2000, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Καθώς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ανισοτήτων, οι κυβερνήσεις εξασθενούν τον κοινωνικό ιστό στις χώρες τους και θέτουν σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη", πρόσθεσε ο Γκουρία.
Εκτιμάται ότι η αύξηση των ανισοτήτων από το 1985 έως το 2005 στις 19 χώρες του ΟΟΣΑ που αναλύθηκαν ακρωτηρίασε σωρευτικά την ανάπτυξη από το 1990 έως το 2010 κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Για να μειωθούν οι ανισότητες και να τονωθεί η ανάπτυξη, ο ΟΟΣΑ συνιστά στις κυβερνήσεις να προωθήσουν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, να διευρύνουν την πρόσβαση σε πιο σταθερές θέσεις εργασίας και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση σε όλη τη διάρκεια της ενεργού ζωής.
Μεταξύ του 1995 και του 2013, περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μερικής απασχόλησης, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ή είχαν χαρακτήρα εργολαβίας. Σε περισσότερες από τις μισές προσωρινές θέσεις εργασίας απασχολούνται πρόσωπα κάτω των 30 ετών.
Όσο για τις γυναίκες, οι πιθανότητες που έχουν να αναλάβουν μια θέση που αμείβεται είναι μικρότερες κατά 16% από εκείνες των ανδρών και οι αμοιβές τους παραμένουν χαμηλότερες κατά 15% από εκείνες των ανδρών.
Οι ανισότητες στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι περισσότερο έντονες στη Χιλή, το Μεξικό, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και λιγότερο έντονες στη Δανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Νορβηγία. Ακόμη πιο σημαντικές είναι στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όμως έχουν μειωθεί σε ορισμένες από τις χώρες αυτές, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η αναδιανομή μέσω της φορολογίας είναι επίσης ένα αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση των ανισοτήτων, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως οι μηχανισμοί αναδιανομής εξασθένησαν σε πολλές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.
Η δημόσια πολιτική οφείλει να εγγυάται ότι οι πιο πλούσιοι, αλλά και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί σε φόρους, υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη