Τα τελευταία χρόνια μια νέα μόδα κάνει την εμφάνισή της στα μπαλκόνια της Κολωνίας. Ειδικά ξύλινα κουτιά είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν τις μέλισσες των πόλεων, οι οποίες απειλούνται με εξαφάνιση.
Στο Έρενφελντ, μια συνοικία κοντά στο κέντρο της Κολωνίας, ολοένα συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους στα μπαλκόνια σπιτιών περίεργα, ξύλινα κουτιά που μοιάζουν με… μελισσοφωλιές. Τα φαινόμενα δεν απατούν. Πρόκειται στην πραγματικότητα για κουτιά που στόχο έχουν να στεγάσουν τις κυψέλες των μελισσών που πετούν στους αιθέρες των μεγαλουπόλεων και οι οποίες βρίσκονται τις τελευταίες δεκαετίες υπό την απειλή της εξαφάνισης.
Ο Γιόνας Σίφμαν, 29 ετών, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και προσφάτως των μελισσών. Πρόσφατα αποφάσισε από κοινού με τη σύντροφό του Βερόνικα Σρίντερ να εγκαταστήσουν στο μπαλκόνι τους ένα τέτοιο κουτί και να γίνουν, τρόπον τινά, ερασιτέχνες μελισσοκόμοι. Ο Γιόνας και η Βερόνικα δεν είναι μόνοι.
Σύμφωνα με την εταιρεία «Stadtbienen e.V.», που εξειδικεύεται στην κατασκευή μελισσοκομικών κουτιών, η αστική μελισσοκομεία αναπτύχθηκε την προηγούμενη χρονιά κατά 140%. Πρόκειται για ένα νέο χόμπι, που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στους κόλπους των ευαισθητοποιημένων για το περιβάλλον κατοίκων των γερμανικών μεγαλουπόλεων. Ένα επιπλέον κίνητρο, σύμφωνα με τον Γιόνας και τη Βερόνικα, είναι η παραγωγή σπιτικού βιολογικού μελιού από τα μελίσσια του μπαλκονιού.
Ένα ολόκληρο είδος υπό εξαφάνιση
Kατά την τελευταία δεκαετία το είδος της λεγόμενης δυτικής μέλισσας άρχισε να μειώνεται δραματικά, ενώ ειδικοί έκαναν λόγο για μαζικό αφανισμού μελισσών σε ολόκληρες περιοχές όπου παραδοσιακά ευδοκιμούσαν αποικίες μελισσών. Τον περασμένο χειμώνα οι ειδικοί κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 30% στις αποικίες μελισσών παγκοσμίως. Τα στοιχεία αυτά δεν μαρτυρούν μόνο την οικολογική καταστροφή που κρύβεται από πίσω αλλά και την οικονομική.
Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει στις ακριβείς αιτίες της εξαφάνισης των μελισσών. Αυτή μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποια μολυσματική ασθένεια είτε στην εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία, ιδίως στην Ευρώπη.
Σε πρώτη φάση η ΕΕ αντέδρασε κάτω από την πίεση περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενώσεων μελισσοκόμων, απαγορεύοντας το 2013 τη χρήση των λεγόμενων νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, τα οποία ερχόμενα σε επαφή με τις μέλισσες τις δηλητηριάζουν. Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή ισχύει μέχρι το τέλος του 2015 και η συζήτηση για την απαγόρευση των επίμαχων φυτοφαρμάκων παραμένει έντονη.
Lisa Duhm
Tags
ΔΙΕΘΝΗ