allnews-epirus

Τι φρενάρει την γερμανική οικονομία;

Μέχρι πρόσφατα οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας ήταν εξαιρετικές, τώρα όμως κάτι δείχνει να τις φρενάρει. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν έκπληξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της οικονομικής σύνταξης της DW Χένρικ Μπέμε.
Όταν οι προφήτες βελτιώνουν τις προγνώσεις τους προς τα πάνω είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε. Οι προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας είναι εξαιρετικές, συμφωνούσαν τους τελευταίους μήνες τα οικονομικά ινστιτούτα, η γερμανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η πρόγνωση δεν εξέπληξε κανέναν γιατί η γενικότερη κατάσταση ενέπνεε αισιοδοξία: Το ευρώ αδύναμο, το πετρέλαιο φθηνό, τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Τα σωστά συστατικά για ανάπτυξη. Μόνο στα ψιλά γράμματα έβρισκαν, όσοι ενδιαφέρονταν, την επιφύλαξη: Αν δεν μεσολαβήσει κάτι!
Σε τι οφείλονται τα προβλήματα
Ο επικεφαλής της οικονομικής σύνταξης της DW Χένρικ Μπέμε
Ο επικεφαλής της οικονομικής σύνταξης της DW Χένρικ Μπέμε
Και όντως μεσολάβησε κάτι, εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα όμως γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα: Η διεθνής αβεβαιότητα. Το τέλος του φράκιγκ. Πληθωρισμός. Το ευρώ σε ανοδική πορεία. Αναδυόμενες οικονομίες με αναιμική ανάπτυξη. Όλα αυτά είναι τα συστατικά που θα μπορούσαν να πνίξουν κάθε οικονομική ανάπτυξη.
Όλα αυτά όμως δεν προκαλούν έκπληξη. Κανείς δεν περίμενε η τιμή του πετρελαίου να παραμείνει για πάντα σε χαμηλά επίπεδα. Το Ιανουάριο το βαρέλι αργού πετρελαίου κόστιζε λιγότερο από 50 δολάρια και σήμερα σχεδόν 70. Και το ευρώ όμως έχει ενισχυθεί φθάνοντας πλέον τα 1,12 δολάρια. Είναι σαφές ότι συγκυρίες σαν κι αυτές δεν είναι διόλου ευνοϊκές για μια οικονομία που στηρίζεται στις εξαγωγές.
Κατώτατο ωρομίσθιο και αναδυόμενες οικονομίες
To 40% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνει σε Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ν. Αφρική και Ινδία
To 40% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνει σε Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ν. Αφρική και Ινδία
Τελικά η επιθετική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδίδει, όπως όλα δείχνουν, πρώτους καρπούς. Αργά, αλλά σταθερά οι τιμές αυξάνονται. Πολύ σύντομα αναμένεται να φθάσουν το 2% που ως γνωστόν έχει τεθεί ως στόχος από την Φραγκφούρτη. Στην άνοδο των τιμών συμβάλει και το κατώτατο ωρομίσθιο που ισχύει στη Γερμανία δια νόμου από τον Ιανουάριο: το ταξί αυξήθηκε κατά 12%, το κομμωτήριο κατά 3,6% και η εστίαση κατά 3%.
Μετά είναι και οι αναδυόμενες οικονομίες. Σε όποια κι αν κοιτάξεις διαπιστώνεις μόνο προβλήματα. Η Ρωσία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Ακόμα όμως και η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική δεν λένε να πάρουν τα πάνω τους. Τέλος η Ινδία στηρίζεται στις ελπίδες για επιτυχίες του πρωθυπουργού Μόντι. Όσοι γνωρίζουν ότι το 40% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνει στις χώρες αυτές μπορεί να φανταστεί για ποιο λόγο μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι ρυθμοί ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.
Χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή και γερμανική οικονομία ήταν η δήλωση του αποχωρούντος επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW Νόμπερτ Ράιτχοφερ: «Ο λεπτομερής και κοστολογημένος σχεδιασμός σήμερα, μπορεί αύριο να είναι για τον κάλαθο των αχρήστων». Μια τέτοια αίσθηση ρεαλισμού θα έπρεπε να έχουν οι προφήτες και οι προφητείες τους για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.
Χένρικ Μπέμε

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη