Τις αιτίες που συνέβαλαν στη θετική απάντηση των Ιρλανδών για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων αναζητεί η Καθολική Εκκλησία. Ωρίμασε η ιρλανδική κοινωνία.
Χαρά και αναστοχασμός είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στην Ιρλανδία μετά το δημοψήφισμα που νομιμοποιεί, με ποσοστό 62%, τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας μόνο σε μια επικράτησε το ΟΧΙ, ενώ καταρρίφθηκε ο μύθος περί συντηρητικής υπαίθρου και προοδευτικών αστικών κέντρων. Ποιές οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης για την Kαθολική Eκκλησία;
«Να μην κρυφτούμε»
Η παντοδύναμη καθολική ιεραρχία έχει τρομοκρατηθεί μετά τον ουσιαστικό παραγκωνισμό της σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Κι αυτό, εμμέσως ομολόγησε ο Αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου Ντέρμιτ Μάρτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη. "Η Εκκλησία θα πρέπει να αφουγκραστεί τη φωνή της κοινωνίας και κυρίως των νέων. Θα ήταν τεράστιο λάθος να κρυφτούμε, όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις. Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαιώματα και πρέπει να γίνουν σεβαστά, δίχως να αλλάξει ο ορισμός του γάμου", υποστήριξε ο ιρλανδός ιεράρχης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατέδειξε την απομάκρυνση των Ιρλανδών, κυρίως των νέων, από την Καθολική Εκκλησία, η φήμη της οποίας βρίσκεται στο ναδίρ μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα παιδεραστίας και την επιμελή σπουδή του Βατικανού να καλυφθούν.
Ώριμη η ιρλανδική κοινωνία
Στο μεταξύ, μετά τους νικηφόρους εορτασμούς και τις κομματικές δηλώσεις, η επόμενη μέρα φέρνει στην επιφάνεια τους επιμέρους λόγους που βοήθησαν σημαντικά στην αλλαγή συμπεριφοράς των ιρλανδών ψηφοφόρων. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μεγαλύτερη και από εκείνη για την επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής το 1999. Το στρατόπεδο του ΟΧΙ καταγγέλλει την ανάμιξη ξένων κέντρων, τα οποία χρηματοδότησαν την καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ καθώς και την μονομερή υποστήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Καταγγέλλει, επίσης την κυβέρνηση για πολιτικό εκβιασμό, διότι άφησε να εννοηθεί ότι η καταψήφιση του νόμου θα είχε επιπτώσεις στην οικονομία. Εν κατακλείδι, σε αυτό που οι πάντες συγκλίνουν είναι πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιβεβαιώνει πως η Ιρλανδική κοινωνία είναι ώριμη να υιοθετήσει ριζοσπαστικές αλλαγές.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Tags
ΔΙΕΘΝΗ