allnews-epirus

Προ των πυλών η λύση.-Αισθητή στροφή στην ΕΕ υπέρ της Ελλάδος


Μια αισθητή στροφή υπερ των ελληνικών θέσεων καταγράφηκε σήμερα στην Ευρώπη με δηλώσεις υπουργών, γνωστών οικονομολόγων και τραπεζιτών, αλλά και σε σχόλια των ΜΜΕ. Όλα αυτά "μεταφράζονται" σαν πολύ πιθανή πλέον λύση στο ελληνικό πρόβλημα και μάλιστα πολύ σύντομα. Αναλυτικά:

Ο ΡΕΝΤΣΙ
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «όλοι μας ελπίζουμε τα πράγματα στην Ελλάδα να βελτιωθούν» και πρόσθεσε ότι «είμαι πεπεισμένος σε μεγάλο βαθμό ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία» ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI 3 και θα προβληθεί αργότερα απόψε, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ακόμη ότι «ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τους Ιταλούς φορολογούμενους και δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών».

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ G7
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιθανόν θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος προσκείμενος στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας —των χωρών που συγκροτούν τη G7— συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Δρέσδη.
Αν και επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.
“Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα”, είπε ο πρώτος αξιωματούχος. “Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας”.
Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. “Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας”, εξήγησε ο αξιωματούχος που έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. “Η συνολική εικόνα στην περιοχή, το έδαφος για την καλλιέργεια εξτρεμισμού, στην Ελλάδα υπάρχει μια ορισμένη παράδοση εξτρεμισμού... υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς”, είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες έχουν μειωθεί, παρά το γεγονός ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, κατέδειξε έρευνα η οποία διεξήχθη τον Μάιο σε δείγμα επενδυτών που εδρεύουν κυρίως στη Γερμανία.
Η έρευνα σε δείγμα περίπου 1.000 ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας συμβούλων sentix, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 41% εξ αυτών περιμένει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, από 49% τον Απρίλιο. Το ποσοστό αυτό πάντως είναι αισθητά υψηλότερο από το 22,5% που καταγραφόταν σε αντίστοιχη έρευνα τον Ιανουάριο.
“Οι επενδυτές προφανώς θεωρούν σοβαρές —παρά το ακόμη αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας— τις τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θέλει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα”, επισήμανε ο Σεμπάστιαν Βάνκε, αναλυτής της sentix.

ΙΤΑΛΙΑ:ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής, η ελληνική κρίση πρέπει να διευθετηθεί», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του οργανισμού του οποίου προΐσταται.
Με αναφορά στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αλλά και στην ιταλική οικονομική κατάσταση, ο Βίσκο πρόσθεσε ότι «δεν παράγεται εργασία δια νόμου, αλλά μπορεί και πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις εκεί που η αγορά συναντά τα όριά της, βοηθώντας στο να παραχθεί οικονομική ανάπτυξη».
Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας υπογράμμισε ότι από μόνη της, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να εγγυηθεί μια ουσιαστική και διαρκή ανάπτυξη».
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, παρατήρησε ότι η ανάκαμψη η οποία σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ενισχυθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά και κατά τους επόμενους μήνες.
Σχετικά, τέλος, με την μεταρρύθμιση του εργασιακού συστήματος της κυβέρνησης Ρέντσι, η οποία εγκρίθηκε από την ιταλική βουλή, ο Βίσκο υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει επί του παρόντος σε συνολική εκτίμηση των επιπτώσεών της, αλλά κατέστησε σαφές ότι θεωρεί θετικό στοιχείο την αύξηση των συμβολαίων αορίστου χρόνου που σημειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2015.

ΑΥΣΤΡΙΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Για τέταρτη στη σειρά χρονιά και θέλοντας να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, η Ελληνοορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή της Πεντηκοστής,στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης, μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης, με τίτλο «Είμαστε όλοι Ελληνες», εκδήλωση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Οδό Ελλήνων και στην πλατεία ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς ελληνορθόδοξους ναούς της Βιέννης με ιστορία 200 ετών, τον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και τον ναό του Αγίου Γεωργίου, θα ξεκινήσει μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ, έχοντας καθαρά ελληνικό «χρώμα» και περιλαμβάνοντας παρουσίαση ζωντανής ελληνικής μουσικής, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και ελληνική κουζίνα.
Όπως αναφέρεται σχετικά από την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, η φιλανθρωπική αυτή γιορτή συμπαράστασης, δεν απευθύνεται μόνον στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στη Βιέννη, αλλά προς όλους τους Βιεννέζους, προς όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, επιθυμώντας να δώσει, πέρα από όλα τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, ένα μήνυμα ζωντανού ανθρωπισμού, έξω από κάθε μορφής σύνορα.
Στην ομιλία του κατά την πρώτη παρόμοια εκδήλωση πριν από τρία χρόνια, ο επίτιμος προσκεκλημένος της, ο καρδινάλιος της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν, χαιρετίζοντας ως απολύτως ορθό το σύνθημα της εκδήλωσης «Είμαστε όλοι Ελληνες», είχε επισημάνει πως η Ευρώπη οφείλει στους Ελληνες τις βάσεις του Ευρωπαικού Πνεύματος και είναι «ντροπή» με πόσο επιφανειακό τρόπο και πόση επιπολαιότητα γίνεται τώρα λόγος για τους Ελληνες.
Προσφωνώντας τους εκατοντάδες επισκέπτες εκείνης της πρώτης εκδήλωσης -- ανάμεσά τους, ιεράρχες των χριστιανικών Εκκλησιών, πολιτικοί και διπλωμάτες -- ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, είχε αναφερθεί στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Είχε δε επισημάνει ότι η εκδήλωση αυτή στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, οι οποίοι επί αιώνες είχαν διακριθεί στην αυστριακή κοινωνία και είχαν συμβάλει στην ιστορία της χώρας, αποτελεί παράδειγμα για την επιμέλεια και την εργατικότητα των προγόνων που παραμένουν ακέραιες μέχρι σήμερα και που, μαζί με τη φιλοξενία, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει επισκεπτόμενος την Ελλάδα.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΜΜΕ
Τα αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο ενδέχεται να επισπεύσουν ένα Grexit, αντί να το αποτρέψουν, επισημαίνει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.
Αν και στόχος όλων τους είναι να βοηθήσουν την Αθήνα, στο Βερολίνο αυξάνει η ανησυχία ότι η έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κύκλων και των χωρών μελών της ευρωζώνης ενδέχεται να συμβάλει σε μια έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, επισημαίνει στο άρθρο του.
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μιλούν με μία φωνή, εξηγεί το περιοδικό. Αυτό ισχύει για τις λεπτομέρειες: Το ΔΝΤ βλέπει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας διαφορετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ταμείο θέλει να μειώσει τη βασική σύνταξη, ενώ οι Βρυξέλλες να περιορίσουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Ισχύει όμως και επί της αρχής: κυρίως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί διάκεινται ευνοϊκά προς τους Έλληνες.
Στο εσωτερικό του Eurogroup, που διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, αυτή η διχογνωμία προκαλεί εντάσεις. Μια πηγή από το Eurogroup σχολίασε: «Πώς μπορούν οι Έλληνας να καταλάβουν τι θέλουμε, όταν οι θεσμοί στέλνουν τόσο διαφορετικά μηνύματα;».
Σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, στο Βερολίνο υπάρχει ο φόβος ότι το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από τους θεσμούς. Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι για το οποίο ήδη μιλά ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλιστών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είναι κάτι που η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί δύσκολα να πουλήσει στα μέλη του Ταμείου.
Ακόμη και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχουν διαφωνίες. Την ώρα που η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει ξεκάθαρα να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να μην αποκλείει ένα Grexit, σημειώνει το περιοδικό στο άρθρο του.
Ίσως τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Όμως, εκτιμά το Wirtschaftswoche, αυξάνεται η ανησυχία μήπως μέχρι τότε η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Για να σταματήσουν οι διχογνωμίες, θα μπορούσε να μεσολαβήσει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ένας έμπιστος της Μέρκελ, αλλά αυτός μοιάζει να μην υπάρχει, καταλήγει το άρθρο του περιοδικού.

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πρέπει να επιταχυνθούν λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.
«Η διαδικασία είναι πολύ καλύτερη, η ουσία βελτιώνεται αλλά δεν έχουμε ακόμα τελειώσει», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο, ερωτηθείς για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της.
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Υπάρχει σχέδιο για μια σταθερή Ελλάδα που παραμένει εντός της ευρωζώνης» δήλωσε ο Μοσκοβισί.

ΤΟΜΑ ΠΙΚΕΤΙ:ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο διάσημος γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί χαρακτήρισε σήμερα "ειρωνεία" το γεγονός ότι στη Γερμανία και στη Γαλλία δεν εφαρμόστηκαν τον 20ό αιώνα, όταν ήταν πολύ χρεωμένες, οι δραστικές λύσεις που οι ίδιες απαιτούν σήμερα από την Ελλάδα.
"Όταν βλέπουμε ιστορικά το δημόσιο χρέος κατά το παρελθόν (...) βλέπουμε επίπεδα δημόσιου χρέους που μερικές φορές είναι πιο αυξημένα ακόμη και από αυτά που έχουμε σήμερα", δήλωσε ο Πικετί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, παραθέτοντας την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου τον 19ο αιώνα και της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, υπενθυμίζει ο οικονομολόγος: "το να θέλουμε να οχυρωθούμε σε μία λύση που συνίσταται στο να έχουμε έναν σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό και στο να συσσωρεύουμε πρωτογενή πλεονάσματα –δηλαδή να πρέπει να καταβάλλουμε περισσότερους φόρους απ΄όσα δαπανούμε σε δημόσιες δαπάνες για δεκαετίες– είναι μία λύση που μπορεί να λειτουργεί (...) αλλά κρατάει πολύ καιρό".
"Αυτό που είναι η ειρωνεία σε αυτή την ιστορία είναι πως η Γερμανία και η Γαλλία, και ευτυχώς, δεν εφάρμοσαν αυτή την παράλογη λύση οι ίδιες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το δημόσιο χρέος ήταν μεγαλύτερο του 200% του ΑΕΠ, ακόμη μεγαλύτερο απ΄ό,τι είναι σήμερα στην Ελλάδα", δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου "Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα".
"Χρησιμοποιήσαμε τον πληθωρισμό, τα έκτακτα μέτρα, χρησιμοποιήσαμε επίσης τις αναδιαρθρώσεις χρέους, τις αναβολές χρέους", συνέχισε ο Πικετί. "Όλο το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας ακυρώθηκε το 1953".
"Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να λέμε σήμερα στην Ισπανία και την Ελλάδα ότι η μόνη λύση είναι να αποπληρώσουν το χρέος τους μέχρι το τελευταίο ευρώ ενώ ξέρουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει", επέμεινε ο αριστερός οικονομολόγος, που ασκεί συχνά κριτική στην πολιτική του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη